Americké akcie kvůli drahé ropě klesly, dolar rostl

08.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. srpna (ČTK) - Americké akcie v pondělí zamířily dolů. Za jejich propadem stál další růst cen ropy, který přinesl obavy z inflace a pomalejšího růstu ekonomiky. Nejhůře si den před rozhodnutím americké centrální banky (Fed) o úrokových sazbách vedly firmy orientované na spotřební zboží.

Index Dow Jones v pondělí klesl o 0,19 procenta na 11.219,38 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,28 procenta na 1275,77 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 0,6 procenta a uzavřel na 2072,50 bodu.

Obchodníci varují, že růst cen ropy může překonat i pozitivní dopad očekávané přestávky Fedu ve zvyšování úrokových sazeb. "Vyšší ceny ropy mohou podpořit další růst sazeb, protože mají vliv na inflaci. Fed se chrání před inflací, takže efekt přestávky by mohl náladu na trhu ovlivnit pouze dočasně," prohlásil obchodník firmy Stephens Evan Olsen. Všeobecně se očekává, že Fed na dnešním zasedání ponechá sazby beze změny, zatímco předtím je 17krát za sebou zvýšil.

Dolar v pondělí posiloval. Investoři sázeli na to, že Fed sice nejspíš ponechá dnes úrokové sazby na současných 5,25 procenta, avšak s delší přestávkou ve zdražování úvěrů nepočítá, a úroky tak brzy opět porostou.

V závěru newyorského obchodování euro k dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,2840 USD. Vůči jenu dolar zpevnil o 0,6 procenta na 115,08 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK