Soud zamítl žalobu ČS vůči ČKA o zaplacení 162,5 mil. Kč

10.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Rozhodčí soud při Hospodářské komoře a Agrární komoře zamítl žalobu České spořitelny vůči České konsolidační agentuře o zaplacení 162,5 milionu korun. Sdělil to mluvčí ČKA Jiří Pekárek s tím, že rozhodnutí soudu je konečné. ČS se domáhala úhrady tzv. motivačních poplatků. Vyjádření spořitelny ČTK zjišťuje.

"Motivační poplatek je odměna, kterou ČKA hradila České spořitelně za řádnou správu a vymáhání pohledávky od okamžiku poskytnutí ručení do okamžiku vypořádání," vysvětlil již dříve Pekárek. Motivační poplatky vznikly na základě státních záruk za problémové úvěry před privatizací spořitelny.

ČKA poskytla na základě smlouvy z roku 2000 České spořitelně v souvislosti s její privatizací státní záruku za problémové portfolio. Během plnění smlouvy však mezi firmami vznikl výkladový spor, který se týkal existence či neexistence nároku ČS na úhradu motivačních poplatků v plné výši.

Stranám se nepodařilo dospět ke smírnému řešení, ČKA odmítla poplatky uhradit. ČS proto v roce 2005 podala žalobu, kterou se domáhala uhrazení 162,5 milionu korun.

ČKA v podobném sporu uspěla již v roce 2004, kdy šlo o částku 241,9 milionu korun, a v roce 2006 ve sporu o 99,9 milionu korun. Letos v dubnu ČKA uspěla ve sporu s Komerční bankou, která musela agentuře vrátit z poskytnuté garance zhruba 679,5 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK