Ústavní soud ve sporu kraje s dopravcem nezahájil řízení

15.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. srpna (ČTK) - Ústavní soud (ÚS) se vůbec nezabýval podstatou sporu Ústeckého kraje a Dopravního podniku Ústeckého kraje (DPÚK). Návrh dopravce, který požadoval zrušení výpovědi a úhradu ztrát, totiž směřoval mimo pravomoci Ústavního soudu. Kraj vydával odmítnutí za své vítězství, soud ale jen řekl, že není oprávněn takovému návrhu vyhovět. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl Ústavní soud. Kvůli sporu dopravce a kraje bylo na začátku srpna čtyři dny bez autobusového spojení asi 40.000 lidí.

"Ústavní soud nemohl v rámci svých kompetencí posuzovat skutkový stav, jenž byl předmětem ústavní stížnosti. Stěžovatel nepožadoval zrušení rozhodnutí orgánu veřejné moci, neboť zde žádné nebylo," řekl dnes ČTK mluvčí soudu Michal Spáčil. "Pokud jde o jiné akty orgánů veřejné moci, ÚS sice zasáhnout může, není však oprávněn uložit někomu povinnost tak, jak požadoval DPÚK, tedy zrušit výpověď smlouvy a nařídit úhradu ztráty," dodal Spáčil.

Ústecký kraj ale i nadále považuje podle své mluvčí Šárky Roudnické rozhodnutí Ústavního soudu za vítězství. "DPÚK se domáhal u Ústavního soudu, aby tento zrušil výpověď smlouvy, zakázal pokračovat v nehrazení prokazatelné ztráty a uložil Ústeckému kraji platit prokazatelnou ztrátu. Soud toto odmítl. Je sekundární, zda se tím soud nezabýval z důvodů materiálních nebo procesních," sdělila ČTK Roudnická. "Naším vítězstvím je, že DPÚK neuspěl. Ústavní soud se neztotožnil s argumentací dopravce, jeho návrhy nebyly úspěšné," zdůraznila.

"Opět se potvrdilo, že Ústecký kraj se svých prohlášeních dezinformuje občany a překrucuje fakta k vlastnímu prospěchu," sdělil ČTK k vyjádření Ústeckého kraje mluvčí DPÚK Marek Ženkl.

Sporem mezi Ústeckým krajem a DPÚK se zabývá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Vyžádal si veškerou dokumentaci, zástupci obou stran několikrát přijeli podat vysvětlení. "Věc je v šetření," řekl ČTK Filip Vrána z tiskového odboru úřadu s tím, že termín rozhodnutí není možné předjímat.

Dlouhodobé spory mezi Ústeckým kraje a DPÚK vyvrcholily počátkem srpna, kdy dopravce na čtyři dny zastavil autobusovou dopravu na více než 2600 spojích. Splnil tak svou výstrahu, že nebude jezdit, protože mu Ústecký kraj nezaplatil za ztrátu z osobní dopravy za poslední tři měsíce. Podnik žádá zhruba 70 milionů Kč. Kraj je ale vyplatit nehodlá, protože s DPÚK nemá od 1. května platnou smlouvu.

Autobusy DPÚK se vrátily na spoje 4. srpna. Aby měl na provoz, musel dopravce prodat tři autobusy. O čtyři dny později vydal ústecký krajský úřad tak zvané vrchnostenské nařízení, kterým uložil DPÚK zajistit dopravu. Současně zaslal dopravci zálohu na tuto dopravu ve výši 16,4 milionu korun. Vrchnostenské nařízení platí do 8. září. Od 9. září bude autobusovou dopravu zajišťovat ČSAD Česká Lípa.

Tento dopravce vzešel z koncesního řízení, které kraj vypsal. Nelíbilo se mu, že DPÚK požadoval na letošek na uhrazení ztráty z autobusové dopravy 315 milionů korun. Loni dostal od kraje 180 milionů korun. Podle Šulce bylo toto meziroční navýšení pro kraj nepřípustné. Samospráva proto k 1. květnu vypověděla DPÚK smlouvu a vypsala koncesní řízení na nového dopravce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK