Soud: Likvidátor Jukosu má právo na aktiva nizozemské pobočky

17.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 17. srpna (ČTK) - Ruský likvidátor zbankrotované ropné firmy Jukos má právo uplatňovat nárok na část zahraničních aktiv nizozemské dceřiné firmy Jukos Finance. Rozhodl o tom amsterodamský soud. Jukos Finance vlastní podíl ve slovenském provozovateli ropovodů Transpetrol a dostane příjmy z prodeje litevské rafinerie Mažeikiu.

Eduard Rebgun, který je od vyhlášení bankrotu Jukosu 1. srpna jeho likvidátorem, tak byl soudem prohlášen za jednu z osob oprávněných nakládat s majetkem Jukos Finance. Soud však odmítl Rebgunův požadavek získat nad touto firmou plnou kontrolu.

Věřitelé Jukosu v čele s ruským státem a společností Rosněfť doufají, že se zmocní aktiv Jukos Finance v hodnotě přes 1,6 miliardy dolarů. Minulý týden již Rebgun odvolal management této firmy a nizozemský soud mu tento krok schválil.

Jukos Finance by měla disponovat 1,5 miliardy dolarů od polské PKN Orlen za 54 procent akcií litevské rafinerie Mažeikiu, PKN však ještě může od transakce odstoupit. Jde dále o 49 procent akcií slovenského provozovatele ropovodů Transpetrol. Slovenská vláda se začátkem měsíce dohodla na nákupu zbylých 49 procent akcií Transpetrolu za 100 až 125 milionů dolarů Kč.

Jukos býval největší ropnou společností v Rusku, než se dostal do finančních problémů kvůli tomu, že na něj daňové úřady vznesly požadavky na obří daňové nedoplatky v sumě až 33 miliard dolarů. Pozorovatelé tvrdí, že se Jukos stal obětí kampaně, za kterou stojí lidé blízcí Kremlu. Likvidace Jukosu je údajně trestem za přílišné politické ambice zakladatele Jukosu Michaila Chodorkovského.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK