V Mostě protestovali zaměstnanci diskontních prodejen Plus

17.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 17. srpna (ČTK) - Na 50 odborářů a zaměstnanců diskontních prodejen Plus protestovalo dnes před jednou z nich v Mostě. Nelíbí se jim porušování pracovněprávních předpisů managementem této maloobchodní společnosti.

"Od té doby, co nastoupilo německé vedení, je vedoucí vlastně děvečka pro všechno. Navíc je nás málo, děláme přesčasy bez odměn, já nemám volné žádné víkendy," řekla zástupkyně vedoucího jedné z pražských prodejen Plus Renata Srpová.

Mluvčí společnosti Plus-Discount David Kolář však obvinění odborářů odmítá. "Všechny denní záležitosti s pracovníky probíráme a systém je nastaven tak, aby všichni měli optimální prostředí k práci. Nový systém evidence docházky a přesčasů jsme navíc představili odborářům, neměli žádné připomínky," uvedl.

Odboráři však poukazují na to, že systém může být v pořádku, pokud se dodržuje. "Když si ale evidenci odpracovaných hodin nevede sám pracovník, tak neví, zda už 150 hodin smluvených ve mzdě oddělal a další může odmítnout, či ne. A to je problém Plusu," řekl předseda Odborového svazu pracovníků obchodu Alexandr Leiner.

Upozornil na to, že zaměstnanci Plusu jsou vystavováni prý i šikaně. "Stal se případ, kdy pracovnici nutilo vedení vyškrabovat na parkovišti nožíkem trávu proto, že má přijet německý management. Jinde zase rozkopal někdo z velení paletu s toaletními papíry a pracovnice to měli uklízet," doplnil.

Od dnešní protestní akce si odboráři slibují, že je německé vedení osloví a začne s nimi jednat. "Pokud se tento efekt nedostaví, budeme v protestních akcích pokračovat. Nebudeme dopředu managementu prozrazovat, kde bychom se sešli, je to součástí strategie," dodal Leiner.

Vedení společnosti Plus-Discount odmítá i další námitku, že zastrašuje řadové zaměstnance ukončením pracovního poměru z důvodu jejich odborové organizovanosti a následně je nutí podepsat výpověď dohodou, či zaměstnance za ukončení odborové činnosti uplácejí.

"Musím to odmítnout. Odbory nelikvidujeme. Nejsou nám známy počty a konkrétní osoby organizované v odborech, víme jen o funkcionářích. Z celého seznamu funkcionářů zaslaného odborovou centrálou u nás už nepracují jen dva lidé. Odešli ale dobrovolně," reagoval Kolář.

Odboráři se dostali do sporu s vedením společnosti Plus-Discount již loni. Odborový svaz tehdy obvinil šéfy řetězce, že se nevybíravým způsobem snaží překazit fungování odborové organizace v této obchodní firmě a nepohodlných odborářů se zbavují například pomocí nebývale tučného odchodného či různých výhrůžek. Vedení Plus-Discount tehdy obvinění odborářů popřelo.

Obchodní řetězce porušují práva svých zaměstnanců poměrně často. Podle údajů Ekologického právního servisu (EPS) inspektoráty práce za posledních 12 měsíců zjistily u sedmi největších obchodních řetězců 627 případů porušování pracovněprávních předpisů. Hypermarkety například svým zaměstnancům neposkytují zákonem stanovenou přestávku na jídlo, aspoň dvanáctihodinový odpočinek mezi dvěma směnami a ani povinný odpočinek v týdnu.

Společnost Plus-Discount provozuje podle odborářů v Česku 123 diskontních prodejen a zaměstnávají více než 2000 lidí. Vedení plánuje v nejbližších třech až pěti letech počet obchodů zdvojnásobit. Investice do rozšiřování sítě a jejího logistického zázemí mají přesáhnout sedm miliard korun. Expanzi plánuje řetězec po celé ČR, především v regionech, kde dosud není zastoupen. Plus-Discount působí na českém trhu od roku 1992 a za posledních pět let investoval do rozvoje obchodní sítě v ČR téměř 1,7 miliardy korun.

Diskontní prodejny v tvrdém souboji o českého zákazníka již předběhly supermarkety, které v 90. letech minulého století tuzemskému trhu dominovaly. Zatímco supermarkety v květnovém průzkumu společností Incoma Research a GfK Praha jako hlavní nákupní místo potravin uvedlo 16 procent českých domácností, tak do diskontů chodí nakupovat již 22 procent lidí. Největší oblibě se v Česku ale stále těší hypermarkety, které preferuje 39 procent domácností.

Skupině Tengelmann, která v Česku kromě diskontních obchodů Plus provozuje i hobbymarkety Obi, loni podle předběžných údajů patřilo s tržbami 19 miliard korun mezi deseti největšími obchodníky šesté až sedmé místo, o které se dělila s obchodním řetězcem Globus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK