LN: Utrácení vlády tlačí na růst úrokových sazeb

18.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Zvýšení sociálních výdajů v příštím roce může mít nepříznivý dopad na vývoj úrokových sazeb. Do kapes občanů by mělo přijít o 20 až 30 miliard korun víc než letos. Většinu z těchto peněz utratí, čímž podpoří růst spotřebitelských cen a to bude tlačit Českou národní banku ke zvyšování sazeb. S odvoláním na ekonomické analytiky to píšou Lidové noviny.

Zvýšení úrokových sazeb prodraží půjčky a hypotéky. Více na úrocích zaplatí i firmy, které využívají bankovní úvěry. Vláda plánuje rozpočet se schodkem 88 miliard korun, přičemž zásadně zvýší zákonem dané sociální výdaje. Ty vzrostou o 69 miliard korun.

"Nárůst výdajů na spotřebu bude zvyšovat inflaci, což bude tlačit Českou národní banku na růst úrokových sazeb," řekl LN analytik České spořitelny David Navrátil. Podle ekonoma Patria Finance Davida Marka je podoba rozpočtu faktorem, který mluví spíše pro přísnější měnovou politiku.

Nárůst sociálních výdajů kritizoval v rozhovoru pro čtvrteční LN i viceguvernér ČNB Miroslav Singer. K dopadům na rozhodování centrální banky se však vyjádřit nechtěl. "Očekávaný průběh úrokových sazeb banka nikdy nekomentuje," řekl.

Za nárůstem sociálních výdajů stojí hlavně předvolební sliby politiků. Jen chystané zvýšení rodičovského příspěvku přijde stát na 14 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK