Americké akcie po poklesu cen ropy rostly, dolar posílil

18.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. srpna (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek mírně posílily. Růst trhů podpořil prudký pokles cen ropy, který vyvolal zájem o průmyslové firmy. Zpráva o soudním sporu však poslala dolů farmaceutickou firmu Merck a zbrzdila celkové zisky trhu.

V závěru obchodování index Dow Jones vzrostl o 0,07 procenta na 11.334,96 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 zpevnil o 0,16 procenta na 1297,48 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,38 procenta a uzavřel na 2157,61 bodu.

Akcie již rostou čtyři dny v řadě. Nejvíce k tomu přispěly zprávy o inflaci, které podpořily spekulace, že americká centrální banka nebude v nejbližší době zvyšovat sazby. Cena ropy ve čtvrtek klesla o téměř dva dolary těsně nad 70 dolarů, což podpořilo zájem o množství firem, v čele s General Electric.

Dolar ve čtvrtek zvrátil ztráty z předchozích dvou dnů a mírně posílil. Přispěly k tomu údaje o vývoji podnikatelských podmínek v oblasti středního Atlantiku, které byly lepší, než čekali analytici. Zpráva přiměla některé investory znovu nakupovat dolary, které prodávali na počátku týdne po údajích o inflaci.

V závěru obchodování euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2827 USD. K jenu americký dolar zpevnil také o 0,1 procenta na 115,94 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK