MfD: V návrhu rozpočtu nejsou peníze na výstavbu metra

18.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - V návrhu státního rozpočtu na příští rok, který ve středu projednala vláda, není ani koruna na výstavbu pražského metra. Píše to Mladá fronta DNES v pražské příloze. "Je nám líto, ale ministerstvo financí nám tolik seškrtalo rozpočet, že peníze na metro prostě nemáme," potvrdila listu mluvčí ministerstva dopravy Marcela Žižková. Podle náměstka primátora Petra Hulínského není možné, aby město samo financovalo tak velké projekty celostátního významu, jako je metro.

Nynější dostavba trasy metra C do Letňan by ohrožena nebyla. Patrně by se ale zpomalila výstavba pražského silničního okruhu nebo by město opravilo méně ulic v metropoli. "Metro je pro nás prioritou číslo jedna, takže trasu do Letňan dostavíme za každou cenu. I kdybychom to měli platit celé ze svého. Ale na další důležité dopravní stavby bychom si museli buď půjčit, nebo od nich upustit," řekl radní pro dopravu Radovan Šteiner.

Město po dosavadním ministru financí Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) žádalo na výstavbu metra jednu miliardu korun. V předchozích třech rozpočtech se částka určená na výstavbu metra pohybovala kolem 420 milionů korun. I taková dotace je podle radních nedostatečná. Za poslední čtyři roky dala Praha do výstavby metra deset miliard korun, stát jen 1,5 miliardy, uvedla MfD.

Výdaje státu mají v příštím roce vzrůst na téměř 975 miliard korun. Příjmy mají dosáhnout téměř 887 miliard a plánovaný schodek tak bude činit 88 miliard. Terčem kritiky se stal mimo jiné navrhovaný sedmnáctiprocentní nárůst sociálních výdajů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK