Růst tržeb ve službách zpomalil ve 2. čtvrtletí na 4,1 procenta

18.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Tržby ve službách ve druhém čtvrtletí letošního roku zpomalily meziroční růst na 4,1 procenta proti růstu o 4,9 procenta v 1. čtvrtletí. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. "Téměř dvěma třetinami se na tomto růstu podílel maloobchod, který rostl nejrychleji za celou dobu existence zjišťování," uvedl.

V maloobchodě včetně motoristického segmentu se tržby zvýšily o 6,4 procenta. V motoristickém segmentu vzrostly o 4,9 procenta při růstu tržeb za prodej pohonných hmot o 7,7 procenta a za prodej a opravy motorových vozidel o 3,4 procenta. "Tržby v maloobchodě se zvýšily o 7,2 procenta, což bylo ve čtvrtletní periodicitě nejvíce za celou dobu existence zjišťování (tj. od roku 1997), v tom za prodej potravinářského zboží o 5,5 procenta a za prodej nepotravinářského zboží o 8,4 procenta," uvedli statistikové. Nejvýrazněji podle nich rostly tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží - o 21,6 procenta.

Po očištění o sezonní a kalendářní vlivy tržby ve službách meziročně vzrostly o 4,7 procenta, mezičtvrtletně se reálně zvýšily o 1,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK