Koruna končí týden slabší na 28,11 Kč/EUR a 21,96 Kč/USD

18.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Česká měna zakončila týden slabší na úrovni 28,11 Kč/EUR a 21,96 Kč/USD. Dnes zveřejněná data o maloobchodních tržbách byla v souladu s tržním očekáváním, a proto jejich dopad na finanční trhy byl minimální, uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky.

V nadcházejícím týdnu by podle něj měl kurz koruny pokračovat v obchodování bez významnějšího trendu. "Na jedné straně bude slabý dolar středoevropské měny nadále podporovat, na straně druhé domácí měna čelí prohlubujícímu se schodku běžného účtu platební bilance nebo politické nejistotě, riziku slabé vlády a zvyšujícím se obavám, že zhoršující se stav veřejných financí povede k odsunutí termínu přijetí eura i výrazně za rok 2010," uvedl.

Silná koruna může také oddálit zvýšení úrokových sazeb. Viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer dnes uvedl, že koruna posílila celkem rychle a může snižovat potřebu zvyšovat sazby. Niedermayer dále uvedl, že česká ekonomika roste nad svůj potenciál a ČNB diskutuje možnou změnu inflačního cíle, který by měl odpovídat limitu pro zavedení eura.

"Toto prohlášení nemění naše odhady, že sazby na konci roku ještě jednou vzrostou. Tomu nasvědčují i dnes zveřejněné výsledky maloobchodu za červen," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK