MfD: Firmy v Česku letos dají přes 46 miliard korun na dividendy

21.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Společnosti, jejichž akcie se obchodují na tuzemském kapitálovém trhu, vyplatí letos na dividendách rekordních 46 miliard korun. S odvoláním na údaje, které má dnes zveřejnit agentura Čekia, o tom informuje Mladá fronta Dnes. Loni přitom celková vyplacená částka činila 23 miliard.

"Naše odhady se pohybují kolem osmdesáti miliard," řekl listu analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Podle analytika České spořitelny David Navrátila již polovina této částky za letošní první pololetí odplynula do zahraničí.

Nejvíc miliard vyplatí Telefónica O2, což je bývalý Český Telecom a Eurotel, a pošle je vlastníkům do Španělska. Druhá v pořadí je Komerční banka vlastněná Francouzi. Až třetí je nejziskovější česká firma, energetická skupina ČEZ, uvedla MfD.

Na burze vyplatí dividendy bezmála každá druhá společnost, konkrétně jde o 27 z 68 firem. "Ekonomice se mimořádně daří, a to se odráží na ziscích firem, které je potom mohou rozdělit mezi akcionáře," říká Petra Doležalová z Čekie. "Více než 70 procent celkové částky přitom vyplatí pouze tři společnosti: Telefónica O2, Komerční banka a ČEZ," upřesňuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK