LN: Finanční ústavy řeší spory s neplatiči čím dál víc arbitráží

22.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Lidé, kteří si půjčili třeba na pračku nebo auto a své dluhy přestali splácet, se podle dnešních Lidových novin mají na co těšit. Některým finančním společnostem už došla trpělivost s pomalou českou justicí a své spory s neplatiči řeší v čím dál větší míře pomocí rozhodčího řízení neboli arbitráže. To pro dlužníky znamená jediné. Exekutor může na jejich dveře zaklepat třeba už šest neděl poté, co se se společností, která jim peníze půjčila, definitivně nedohodli, píše deník.

"Toto řešení se ojediněle objevilo už na konci 90. let. Ve větší míře je některé společnosti začaly používat teprve nedávno. Očekávám, že brzy začneme řešit případy řady neplatičů," řekl LN rozhodce Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře Alexander Bělohlávek.

Rozhodčí řízení podle Bělohlávka trvá zhruba tři měsíce. Pokud jde o internetovou arbitráž on-line, zkrátí se doba potřebná pro vynesení verdiktu na jeden měsíc a zhruba 14 dní poté dostane exekutor povolení k zásahu. Klasickým soudům přitom takové rozhodnutí trvá často i několik let. Proti arbitráži se navíc ve většině případů není možné odvolat.

O tom, zda bude spor o nesplácenou půjčku řešit tradiční soud nebo arbitráž, se přitom podle LN rozhoduje hned na začátku. Pokud chce firma arbitráž, přiloží ke smlouvě tzv. rozhodčí doložku. Když klient takovou smlouvu podepíše, bude případný vzájemný spor řešit rozhodčí soud a změna bude takřka vyloučena, píšou.

Některé finanční ústavy, jako Komerční banka, už podle deníku na arbitrážní řízení přešly. "V segmentu fyzických osob je institut rozhodčích doložek zaveden u téměř všech produktů a postupně se zavádí i pro segment podnikatelů," řekla mluvčí KB Romana Ondrůšková. Jinde na systém rozhodčích soudů přecházejí. "Do budoucna předpokládáme, že pro řešení těchto (problematických) případů budeme využívat zejména rozhodčí řízení," citují LN mluvčí společnosti Home Credit Andreu Dobšíkovou.

Na rozdíl od banky neukázněný dlužník arbitráž rozhodně neocení. Kromě rychlosti verdiktu totiž ztratí právo na odvolání a jednání navíc nebude ani osobně přítomen. Pokud by se chtěl po prohrané arbitráži obrátit na soud, bude mít smůlu. Podpisem smlouvy totiž s rozhodčím řízením souhlasil, poznamenávají LN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK