Americké akcie v pondělí oslabily, dolar klesl

22.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. srpna (ČTK) - Americké akcie v pondělí poprvé za šest obchodních seancí zamířily dolů. Za jejich poklesem stál prudký nárůst cen ropy a nepříznivý výhled americké maloobchodní společnosti Lowe's. Ten zvýšil obavy z poklesu spotřebitelských výdajů.

V závěru obchodování index Dow Jones oslabil o 0,32 procenta a uzavřel na 11.345,05 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,37 procenta na 1297,52 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 0,75 procenta a skončil na 2147,75 bodu.

Akcie řetězce obchodů pro kutily Lowe's oslabily téměř o čtyři procenta a stáhly dolů i většího rivala Home Depot. Firma Lowe's snížila výhled růstu tržeb i zisku a oznámila výsledky za druhé čtvrtletí, které byly slabší, než se čekalo. Zpráva je dalším signálem oslabení trhu s bydlením. Ropa kvůli obavám o íránský jaderný program stoupla o více než jedno procento.

Americká měna v pondělí oslabila a k euru se propadla na nové dvouměsíční minimum. Obchodníci prodávali dolar kvůli signálům zpomalení růstu americké ekonomiky. Dolar oslabil také vůči většině ostatních měn. Náladu vůči dolaru zhoršují poslední statistické zprávy a očekávání, že americká centrální banka ponechá příští měsíc úrokové sazby beze změny.

V závěru obchodování euro k dolaru zpevnilo o 0,6 procenta na 1,2895 USD. Během dne vystoupilo euro až na 1,2939 USD. K jenu si evropská měna připsala také 0,6 procenta a skončila na 149,35 JPY. Dolar vůči jenu zůstal téměř beze změny na 115,81 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK