Americké akcie v úterý uzavřely bez výraznějších změn

23.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. srpna (ČTK) - Americké akcie v úterý uzavřely bez výraznějších změn. Přední emise nepatrně oslabily kvůli obavám z dalšího růstu úrokových sazeb, zatímco technologické tituly mírně stouply především díky firmě Advanced Micro Devices (AMD).

Dow Jonesův index, který sleduje 30 nejvýznamnějších emisí na trhu, se snížil o 0,05 procenta na 11.339,84 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 však stoupl o 0,10 procenta na 1298,82 bodu a index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,11 procenta na 2150,02 bodu.

Šéf chicagské pobočky americké centrální banky Michael Moskow označil srpnové přerušení růstu úrokových sazeb ve Spojených státech za konstruktivní krok. Dodal však, že sazby bude v rámci boje s inflací možná zapotřebí ještě zvýšit. To přispělo k poklesu akcií pojišťovny American International Group o jedno procento.

Výrobce mikroprocesorů AMD však posílil o 6,3 procenta. Investiční banka Bear Stearns zvýšila nákupní doporučení k jeho akciím poté, co jeden z vedoucích pracovníků AMD předpověděl růst podílu firmy na trhu se servery, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu dolar posílil díky Moskowovým výrokům a zprávě o překvapivě prudkém poklesu důvěry investorů v německou ekonomiku. V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,2798 USD. Vůči japonskému jenu dolar stoupl o 0,6 procenta na 116,54 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK