Nestlé zvýšila zisk, očekává ale růst cen kávy a cukru

23.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 23. srpna (ČTK) - Švýcarská potravinářská společnost Nestlé hospodařila v prvním pololetí s čistým ziskem 4,15 miliardy franků (asi 74 miliard Kč). Proti stejnému období loni je to nárůst o více než 11 procent, podnik ale varoval, že ve druhém pololetí očekává výrazný nárůst cen zelené kávy a cukru.

Nestlé je největším výrobcem potravin na světě a vyššího zisku dosáhla navzdory tomu, že se potýkala s vyššími cenami vstupu, převážně s dražší energií. Firmě totiž pomohlo zajištění proti nepříznivým cenovým výkyvům, díky čemuž se jí zvýšily ziskové marže.

Finanční ředitel Paul Polman nicméně varoval, že ve druhém pololetí lze očekávat růst cen zelené kávy, cukru, energií a PET materiálů, které se používají při výrobě obalů. "Myslím, že u těchto tří až čtyř komodit můžeme očekávat růst cen," řekl Polman na schůzce s analytiky.

Nestlé vyrábí širokou škálu produktů, počínaje instantními polévkami, přes čokoládu a kávu Nescafé až po zmrzlinu. Zisk firmy za první pololetí byl mírně nad odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk 4,12 miliardy franků.

Nestlé nicméně předpokládá, že základní růst bude za celý letošní rok na horní hranici pásma, které si management původně vytyčil. Navzdory dražší kávě, cukru a ropě firma už v prvním pololetí zvýšila ziskovou marži EBIT o 40 bazických bodů na 12,8 procenta. Tento výsledek překonal odhady většiny analytiků.

Podnik omezil nepříznivé dopady vyšších cen surovin zajištěním na trhu derivátů, pomohly mu ale také programy na zvýšení efektivity. "Výši nákladů už máme pevně zajištěnou na celý rok a neměli bychom se tedy dočkat žádných překvapení," řekl televizní stanici CNBC generální ředitel Peter Brabeck. V prvním pololetí firma zvýšila ceny v průměru o 1,6 procenta, těžila ale i z poklesu kurzu dolaru.

"Jsou to vynikající čísla. Podnik smazal vliv vyšších vstupních nákladů zavedením úsporných opatření a strategií zajištění proti výkyvům cen," řekl k výsledkům Nestlé analytik společnosti Kepler Equities Jon Cox. Firmě se nejvíce dařilo v USA a v Asii, zatímco v Evropě bylo znát zlepšení. Akcie v reakci na výsledky zpevnily o téměř dvě procenta na nový rekord.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK