České firmy podepsaly s čínskými podniky kontrakty za 18 mil. USD

23.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Kontrakty v hodnotě 18 milionů dolarů (396 milionů korun) dnes podepsaly české firmy s čínskými podniky, jejichž zástupci v úterý přicestovali do Prahy na třídenní podnikatelskou misi. Zakázky v Číně získaly například společnosti Agrofert Holding či Marmes CZ, jejíž produkce je zaměřena na skleněné výrobky. Čeští podnikatelé dnes rovněž podepsali dohodu o založení česko-čínského podniku na montáž jízdních kol v ČR, podrobnosti o tomto projektu zatím nebyly zveřejněny.

"Částka není bůhvíjak veliká, ale díky za každý kontrakt a obchod, který jde směrem z ČR do Číny, protože obchodní bilance (s Čínou) je zhruba desetkrát v mínusu v neprospěch ČR. Musíme hledat příležitosti, jak naše konkurenceschopné výrobky, které jsou špičkové kvality, dostat na čínský trh. Každá taková návštěva tomu může posloužit" řekl dnes novinářům ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Dodal, že jednání s čínskou delegací vedenou náměstkem čínského ministra průmyslu a obchodu Kao Chu-čchengem se budou týkat také výroby padělků českého zboží v Číně. "Pro nás je to problém, který je na stole a který je potřeba řešit. Myslím si, že situace se postupně zlepšuje, protože je snahou čínské vlády, aby se nedostávali do rozporu s mezinárodním právem v této oblasti," uvedl Urban.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy se bude na jednání s čínskou delegací hovořit rovněž o účasti českých firem při výstavbě nových energetických zdrojů v Číně. "Chceme se dostat zpátky do čínské energetiky. Naše reference z (výstavby čínské elektrárny) Šen-tchou jsou na čínské straně vnímány velmi pozitivně. Naše strategie je taková, že budeme zkoumat, jestli se nám nepodaří zúčastnit dalšího rozšíření této elektrárny, anebo zda lze získat jiné zakázky v (čínské) energetice," uvedl Tlapa.

Konsorcium firem Škoda Power, Škoda Praha, Škodaexport a slovenské SES Tlmače loni dokončilo výrobu a montáž kompletních dvou turbostrojí pro třetí a čtvrtý blok čínské elektrárny Šen-tchou (2x500 megawattů). Českým a slovenským podnikům tato zakázka přinesla více než šest miliard korun. Podle generálního ředitele společnosti Škoda Power Jana Musila Čína připravuje výstavbu dalších sedmi velkých elektráren s výkonem 600 megawattů a české firmy se chtějí zúčastnit tendrů na jejich budování.

České firmy v poslední době také stále více investují v Číně, do které kvůli nižším výrobním nákladům přesouvají produkci. Například automobilka Škoda Auto bude v Číně od roku 2007 vyrábět nejen již dříve ohlášené octavie, ale později k nim přibudou i modelové řady Fabia a Superb. Zahájit výrobu v Číně se rozhodla i firma Linet, která produkuje nemocniční lůžka.

Do Prahy tento týden přijeli zástupci velkých čínských korporací China Minmetals Corporation, China National Township Enterprises Corporation, China National Light Industrial Products, China New Era Group Corporation, China MEHECO Corporation, Sinochem Corporation, China Chem a CITIC TIANJIN.

Obchodní bilance ČR s Čínou dlouhodobě vykazuje vysoké schodky. Například za první pololetí letošního roku české firmy do Číny vyvezly zboží v hodnotě 170,5 milionu dolarů (3,8 miliardy Kč), naopak čínský dovoz do ČR obnášel 2,22 miliardy dolarů (49 miliard korun). Český vývoz do Číny ale roste a jeho hodnota za prvních šest letošních měsíců byla vyšší než za celý rok 2002, kdy export z ČR do Číny činil 147,6 milionu dolarů (3,2 miliardy korun).

Vláda loni schválila strategii pro prosazování obchodních zájmů ČR v Číně. Ministerstvo průmyslu a obchodu si od ní slibuje zlepšení dlouhodobě schodkové obchodní bilance s Čínou. V prosinci pak premiér Jiří Paroubek a předseda čínské vlády Wen Ťia-pao podepsali dohodu o ochraně a podpoře investic mezi ČR a Čínou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK