S&P:Kurzová rizika bank nejvyšší v Maďarsku a Rumunsku;v ČR nízká

24.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 24. srpna (ČTK) - Riziky, jež vyplývají z dopadu změn devizových kurzů na dlužníky, jsou ve střední a východní Evropě nejvíce ohroženy banky v Maďarsku a Rumunsku a nejméně v České republice. Tato rizika však zatím nikde nejsou tak velká, aby to vyvolalo změnu úvěrového hodnocení některé banky, uvedla v dnešní zprávě mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's.

S&P ve zprávě hodnotila, jak jsou banky v jednotlivých zemích vystaveny nebezpečí vzniku problémových úvěrů u dlužníků, kteří si půjčili peníze v cizích měnách. Firmy a individuální klienti si půjčují v devizách častěji zejména tehdy, když domácí úrokové sazby jsou příliš vysoké; pokud se však výrazně sníží kurz domácí měny, budou muset splácet vyšší sumy a mohou se dostat do problémů.

Podíl devizových úvěrů na celkových půjčkách v Maďarsku stoupl podle S&P na konci minulého roku na 50 procent ze 43 procent na konci roku 2004. V Rumunsku tento podíl loni klesl o osm procentních bodů na 56 procent a rumunská měna i přes snahy centrální banky o řízení směnného kurzu a regulaci zůstává v regionu jednou z nejohroženějších, konstatovala S&P podle agentury Reuters.

Nejméně vystaveny devizovému riziku jsou české banky, a to díky úrokovým sazbám, které jsou u koruny již déle nižší než u eura i dolaru. Devizové úvěry zde představují jen deset procent celkových půjček, a banky je mají převážně u firemních dlužníků.

Nízká devizová rizika hrozí i bankám na Slovensku, v Bulharsku a ve Slovinsku. Za středně velká tato rizika označila S&P v Polsku a Chorvatsku.

V Polsku se devizové úvěry podílejí na celkovém objemu půjček 24 procenty. Kvůli relativně vysokým domácím úrokům však jsou značně atraktivní a centrální banka podniká opatření, aby je omezila. Velmi přitažlivé jsou zde hypotéky ve švýcarských francích a S&P odhaduje, že podíl drobných devizových úvěrů zde dosáhl již 29 procent z celkového objemu.

Základní úroková sazba v České republice je nyní 2,25 procenta proti třem procentům v eurozóně a 5,25 procenta v USA. V Polsku tato sazba činí čtyři procenta a v Maďarsku 6,75 procenta. Slovenská základní sazba je nyní 4,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK