Japonské akcie kvůli obavám z útlumu v USA výrazně klesly

24.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. srpna (ČTK) - Japonský akciový trh výrazně oslabil a jeho hlavní index klesl o jedno a čtvrt procenta. Investoři dostali obavy ze zpomalení růstu americké ekonomiky, a to je přimělo prodávat akcie předních vývozců v čele s automobilkou Toyota Motors. Euro mírně kleslo kvůli opatrnosti investorů před zveřejněním klíčového indikátoru nejbližšího vývoje německé ekonomiky.

Index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 202,4 bodu na 15.960,62 bodu a prohloubil středeční mírné oslabení. Širší index TOPIX sestoupil o 1,05 procenta na 1623 bodů.

Nové obavy z útlumu americké ekonomiky vyvolala středeční zpráva o propadu prodeje starších rodinných domů na nejnižší úroveň za dva a půl roku. Pomalejší růst v USA by se odrazil i na slabším exportu japonského zboží.

Kromě Toyoty zaznamenaly výrazný pokles akcie výrobce skla Asahi Glass, kde to bylo v reakci na slabší firemní výsledky. Koncern Sony oslabil poté, co makléři zhoršili výhled kurzu jeho akcií.

Na devizovém trhu euro mírně oslabilo. Trh se připravuje na dopolední zveřejnění zprávy o vývoji indexu ústavu Ifo, který sleduje podnikatelské klima v Německu. Ve středu euro kleslo i přes nepříznivou zprávu z USA, protože investoři jeho prodejem začali vybírat zisky z předchozího růstu evropské měny. Euro teď podporují vyhlídky na zvyšování úroků v eurozóně, zatímco od americké centrální banky se čeká, že příští měsíc nechá sazby opět beze změny.

Ke konci tokijského obchodování euro k dolaru klesl na 1,2773 USD ze středečního závěru 1,2786 USD. K japonskému jenu oslabilo na 148,61 JPY z předchozích 148,83 JPY. Dolar k jenu kótoval bez větší změny na 116,35 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK