Wal-Mart má v Číně první závodní pobočku komunistické strany

24.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 24. srpna (ČTK) - Americký řetězec megaobchodů Wal-Mart, který je symbolem kapitalismu, se musel smířit s tím, že v jeho prodejně v Šen-Jang v severovýchodní Číně mu vznikne první pobočka komunistické strany. Zprávy čínských médií dnes agentuře AP potvrdila pracovnice komunikačního oddělení šenjangského obchodu.

Prezident Číny a zároveň šéf čínské komunistické strany Chu Ťin-tchao v posledních letech prosazuje, aby domácí státem posvěcené odbory zakládaly pobočky v zahraničních firmách a především ve Wal-Martu. Vládní strana také vede kampaň za to, aby její organizace, byť často formální, byly ve všech významných podnicích, včetně těch, které vlastní zahraniční investoři.

Wal-Mart tlaku na zakládání odborových a stranických organizací na svých prodejnách v Číně dva roky vzdoroval. První odborovou organizaci u Wal-Martu si odhlasovali minulý měsíc zaměstnanci střediska v městě Čchüan-čou na jihovýchodě Číny a od té doby je následovalo nejméně 16 dalších prodejen. Všechny založené odborové organizace jsou pobočkami jediné povolené odborové centrály Celočínská federace odborových svazů.

Wal-Mart má ve 30 čínských městech 60 obchodů a zaměstnává v zemi více než 30.000 lidí. Asi 700 jich má v Šen-jangu, kdysi průmyslovém centru čínské plánované ekonomiky, které však v posledních letech upadalo a silně se zde propouštělo. Zprávy čínských médií neuváděly, kolik šenjangských zaměstnavatelů bude komunistickou organizaci tvořit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK