Americké akcie smazaly počáteční růst a začaly klesat

24.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. srpna (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu dnešního obchodování zvyšovaly, zakrátko se ale zisků vzdaly a začaly klesat. Na vině byla zpráva o prodeji nových domů v USA, která způsobila, že řada lidí zahájila výprodej akcií maloobchodních firem. Část investorů se obává, že pokles prodeje se odrazí v nižších výdajích obyvatel.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.280 bodů a vykazoval pokles o téměř 0,2 procenta. Širší index S&P 500 měl jen mírnou ztrátu do jedné desetiny procenta a nacházel se blízko 1292 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite ale klesl o téměř půl procenta na 2125 bodů.

Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že v červenci se v USA v přepočtu na celý rok prodalo 1,07 milionu nových domů. Ekonomové předpokládali, že počet prodaných domů se sníží pouze na 1,1 milionu. Větším problémem je ale zásoba neprodaných domů, která je nejvyšší za deset let. To podle analytiků znamená, že ochlazení na realitním trhu je velmi silné.

Zájem o domy byl v USA v posledních pěti letech velmi vysoký a řada lidí kupovala domy díky tomu, že chtěla využít mimořádně nízkých sazeb u hypoték. V posledních dvou letech se základní úroky v USA sice zvyšují, ale úroky u hypoték se zvyšovaly pomaleji. S tím klesá také zájem o nákup domů, podotýkají analytici.

Hodnota domů značně ovlivňuje chuť Američanů utrácet. Řada lidí má v USA dům na hypotéku a jsou tedy velmi citliví na to, jak se mění tržní cena jejich nezaplaceného domu. Pokud se tedy začne snižovat hodnota domů, lidé mohou začít omezovat výdaje. To se může projevit i poklesem zisků některých firem. Proto nyní jejich akcie oslabují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK