Obchodníci prodlužují otevírací dobu do pozdních hodin

25.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Stále více obchodníků prodlužuje otevírací dobu svých prodejen až do pozdních večerních hodin. Češi kvůli pracovnímu vytížení a rodinným povinnostem mají totiž přes den málo času na nákupy a večery jsou pro ně jednou z mála možností, jak v klidu doplnit zásoby potravin či si pořídit něco nového do bytu. Dlouhá otevírací doba tak hraje důležitou roli v tvrdém konkurenčním boji obchodníků o zákazníky.

O dvě hodiny prodloužily otevírací dobu například obchodní domy s nábytkem Ikea v Praze, Brně a Ostravě. Dříve zavíraly v osm hodin večer a nyní v nich lidé mohou nakupovat do 22:00. "Zjistili jsme, že hodně lidí nechce nakupovat o víkendu a ve všední den na to zase nemají čas. Dostali jsme na toto téma spoustu podnětů od zákazníků, proto jsme rozhodli prodloužit otevírací dobu do deseti hodin večer," řekl Ondřej Kraus ze společnosti Ikea ČR.

Obchodní domy Ikea v létě nejprve zkušebně prodloužily otevírací dobu pouze ve čtvrtek. "Potřebovali jsme zjistit, jestli o to bude mezi lidmi zájem, a zároveň jsme chtěli naše zákazníky naučit, že mohou v klidu nakupovat i večer. Zkušenosti byly dobré, takže jsme prodlouženou otevírací dobu v našich obchodech rozšířili na všechny dny v týdnu," uvedl Kraus.

Déle otevřeno bude mít od podzimu zřejmě také 11 bývalých hypermarketů Carrefour, které nyní provozuje společnost Tesco Stores ČR. "Dělali jsme si mezi zákazníky převzatých obchodů anketu a z ní vyplynulo, že by si přáli prodloužit otevírací dobu. Rádi bychom proto otevírací dobu bývalých obchodů Carrefour prodloužili, aby naši zákazníci mohli pohodlně nakupovat v kteroukoli denní a večerní hodinu," řekla mluvčí Tesco Stores ČR Jana Matoušková.

Tesco Stores ČR ve většině ze svých původních hypermarketů má již nyní otevřeno 24 hodin denně a zájem zákazníků o večerní nákupy si pochvaluje. Supermarkety Tesco mají každý den otevřeno od 7:00 do 21:00.

Také obchodní řetězec Delvita v některých svých supermarketech prodává dlouho do večera. Zatímco většina obchodů Delvita zavírá ve 20:00, například v supermarketu Delvita na frekventovaném pražském Pankráci mohou zákazníci nakupovat do 22:00. Na večerní nákupy mohou lidé vyrazit i do hypermarketů Hypernova, z nichž některé zavírají až o půlnoci.

Obchodníci mohou prodlužovat prodejní dobu díky tomu, že loni v Poslanecké sněmovně neprošel návrh na její omezení. Zákonodárci z řad ČSSD a KSČM chtěli zakázat noční prodej v supermarketech a prodej o státních svátcích, pro svůj návrh ale nezískali dostatečnou podporu.

Provozovatelé obchodních řetězců tehdy namítali, že by kvůli zákazu prodeje o státních svátcích a v noci obchody přišly o zákazníky a musely by propustit část zaměstnanců. "Z průzkumů veřejného mínění jasně vyplývá, že spotřebitelé si omezení prodejní doby nepřejí," komentoval snahy některých poslanců omezit otevírací dobu Vesselin Barliev z Tesco Stores ČR.

Přísnější podmínky dosud platily v sousedním Německu, kde obchody musely zavírat nejpozději ve 22:00. Nedávno ale získaly spolkové země pravomoc libovolně upravit otevírací dobu. Jedenáct z nich už oznámilo úmysl zcela ji ve všední den uvolnit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK