Koruna kvůli politické nejistotě klesla na 28,22 Kč/EUR

25.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Koruna dopoledne oslabila na 28,22 Kč za euro a 22,10 Kč za dolar, kde stála po 10:45. Maďarský forint, polský zlotý a slovenská koruna však posilují, takže českou měnu od růstu zřejmě odrazuje zvýšená politická nejistota, uvedl analytik Patria Online Radim Krejčí.

"Ačkoliv si nemyslíme, že politika má výrazný vliv na domácí devizový trh, zaznamenáváme množící se dotazy zahraničních investorů," upozornil Krejčí. Tyto otázky podle něj mohou znamenat, že se přeci jen objevuje jakási nervozita. Investorům skutečně není jedno, jaký bude přístup nové vlády například k privatizaci, tedy potažmo k budoucím kapitálovým tokům, dodal.

Dolar, který je v posledních dnech zjevně pozitivně naladěn, v noci znovu posiloval k euru. Aktuálně se pohybuje na 1,2778 USD/EUR. Pro korunu je podle Krejčího klíčová úroveň 28,30 Kč za euro, která by dnes překonána být neměla. Nejbližší a nejdůležitější domácí ekonomickou událostí je příští čtvrtek jednání ČNB o sazbách, podotkl s tím, že změnu neočekává.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek ve čtvrtek překvapivě přijal návrh předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka ke konzultacím o programových otázkách společné menšinové vládní koalice. Připustil, že taková vláda by mohla vzniknout i díky toleranci komunistů. V noci se představitelé ČSSD a KDU-ČSL dohodli na některých prioritách možného koaličního programu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK