Akcie Philip Morris dopoledne výrazně klesly

25.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Akcie tabákové společnosti Philip Morris v očekávání pololetních výsledků dopoledne oslabily o 3,8 procenta na 10.500 korun. Celý akciový trh pražské burzy se při přetrvávají nízké obchodní aktivitě svezl v souladu s vývojem na okolních burzách níže. Hlavní index PX kolem 11:30 ztrácel 0,15 procenta na 1428,9 bodu, vyplývalo z výsledků burzy.

Analytici očekávali od Philip Morris meziroční zhoršení v tržbách i ziskovosti v průměru o zhruba desetinu, protože hospodaření poznamenalo zvýšení spotřebních daní a odchod zákazníků k levnějším značkám. Firma pak krátce před obědem oznámila, že jí klesl čistý zisk o čtvrtinu na 1,09 miliardy korun.

Akcie elektrárenské společnosti ČEZ, která je pod kontrolou státu a tedy citlivá na politické dění, si pohoršily o 0,45 procenta na 815,8 koruny. Naproti tomu akcie rakouské Erste Bank si polepšily o 0,4 procenta na 1298 korun.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek ve čtvrtek překvapivě přijal návrh předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka ke konzultacím o programových otázkách společné menšinové vládní koalice. Připustil, že taková vláda by mohla vzniknout i díky toleranci komunistů. V noci se představitelé ČSSD a KDU-ČSL dohodli na některých prioritách možného koaličního programu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK