RWE Transgas podal proti historicky nejvyšší pokutě rozklad

25.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Společnost RWE Transgas podala rozklad vůči rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Informoval o tom mluvčí podniku Martin Chalupský. Podle něj právní experti firmy analyzovali rozhodnutí o zneužití dominantního postavení a dnes společnost zaslala rozklad předsedovi antimonopolního úřadu Martinu Pecinovi. Důvody tohoto kroku mluvčí nesdělil.

"O rozkladu bychom měli rozhodnout zhruba do dvou měsíců," reagoval Pecina.

RWE Transgas dostala před dvěma týdny od ÚOHS pokutu 370 milionů korun za údajné zneužití dominantního postavení na českém trhu se zemním plynem. To je doposud nejvyšší pokuta pro jednu firmu v jednom správním řízení.

Firma podle úřadu zneužila svého dominantního postavení ve třech případech. RWE Transgas údajně účtoval velkým odběratelům za zemní plyn stejné ceny jako domácnostem, distribuční firmy z jeho skupiny odebíraly plyn za zcela jiných podmínek než ostatní distributoři a regionálním distribučním firmám zakazovaly smlouvy uzavřené s RWE Transgas prodávat zemní plyn na jiném území, než na kterém působí. "Takové jednání lze označit za kartel o rozdělení trhu," uvedl Pecina.

Řízení s RWE Transgas začalo loni na podzim. Podle představitelů ÚOHS správní řízení týkající se kartelů či zneužití dominance jsou obecně velice náročná a v této věci jde o jeden z nejvýznamnějších případů.

Společnost RWE Transgas ovládá přes 80 procent tuzemského trhu s plynem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK