Americké akcie kolísají v blízkosti předchozího závěru

25.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. srpna (ČTK) - Ceny amerických akcií se na začátku dnešního obchodování začaly zvyšovat, později se ale zisků vzdaly a držely se blízko předchozího závěru. Trh si všímal slov šéfa centrální banky, který se ale místo sazeb a vyhlídek ekonomiky věnoval globalizaci. Proti růstu cen akcií ale působí dražší ropa.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.279 bodů a proti předchozímu závěru byl slabší o 0,2 procenta. Širší index S&P 500 oslabil o 0,1 procenta na 1294 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite ale vykazoval slabý růst na 2139 bodů.

Předseda Rady guvernérů Federálního rezervního systému USA Ben Bernanke na konferenci v Jacksonu hovořil o globalizaci. Varoval však, že její další přínos není jistý, pokud se politici nechají zlákat voláním po zavedení ochranářských opatření.

"Pokud nezačne mluvit o něčem, kde by se zmínil o budoucím zvyšování úroků, tak budou jeho slova působit příznivě," myslí si portfolio manažer v investiční společnosti Johnston Lemon David Straus.

Ceny ropy na světových trzích obnovily růst, hlavním důvodem jsou ale tentokrát obavy z vývoje počasí. K Mexickému zálivu se blíží nová tropická bouře, která by mohla ohrozit zařízení na těžbu ropy. U jižního pobřeží USA je soustředěna značná část těžby ropy.

I když růst cen ropy nepříznivě ovlivnil širší akciový trh, zvyšovaly se ceny některých ropných společností. Exxon Mobil zpevnil o 0,4 procenta, asi půl procenta si připsaly akcie Chevronu. O téměř jedno procento ale oslabil Boeing, který je citlivý na změny hospodářského cyklu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK