Euro: Nizozemská MEI připravuje právní kroky proti Unipetrolu

25.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Proti Unipetrolu se chystá vystoupit nizozemská společnost MEI. Napsal to dnes server Euro OnLine. Podílníci nizozemské firmy, například Het Tsjechie en Slowakije Fonds a Midden Europese Beleggingsmaatschappij, vlastní téměř 15procentní podíl v Paramu, které je součástí Unipetrolu. Podle názoru těchto investorů Unipetrol, potažmo PKN Orlen, znehodnocují jejich investici, uvedlo Euro.

Mediální zástupkyně MEI Ivana Dubášová serveru potvrdila, že právníci MEI proti Unipetrolu vystupují. "Podrobnosti oznámíme pravděpodobně na začátku příštího týdne," uvedla Dubášová.

Právníci MEI údajně již připravili podklady, vedení firmy však zatím nerozhodlo o posloupnosti právních kroků. Podílníci MEI svůj podíl v Paramu koupili před třemi lety od vlastníka SPGroup Pavla Sehnala za přibližně 100 milionů korun (500 korun na akcii). Při povinném výkupu jim za jednu akcii nabídl PKN nejprve 701 korun, fond naopak požadoval 1488 korun za akcii.

Podle Euro OnLine bude zřejmě postup MEI podobný tomu, jaký tento týden zvolila kyperská společnost Goldenfrazil. Tato společnost, která vlastní 3,7 procenta akcií Unipetrolu, podala v úterý podněty k ČNB a Burze cenných papírů Praha a požádala rovněž o svolání mimořádné valné hromady. MEI prý nejde ani tak o prodej části Unipetrolu, jako o údajné snižování hodnoty Parama prostřednictvím nevýhodných smluv.

Unipetrol v reakci na oznámení Goldenfrazilu uvedl, že zpětné napadání platnosti, průběhu i výsledků valné hromady je nestandardní postup. "Analyzujeme daná obvinění a budeme znovu hledat utvrzení, že všechny právní předpisy a postupy během mimořádné valné hromady byly splněny," sdělila firma.

"Společnost Unipetrol se zaručuje, že její statutární orgány konají vždy v souladu se zákonem a podle pravidel kodexu správy a řízení společnosti. Veškeré kroky společnosti Unipetrol včetně nakládání s aktivy jsou řízeny našimi nejlepšími zkušenostmi s důrazem na dlouhodobou stabilitu a zájmy akcionářů," uvedlo vedení Unipetrolu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK