Reuters: Samsung zvažuje výstavbu nového závodu na Slovensku

25.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 25. srpna (ČTK) - Jihokorejská společnost Samsung Electronics uvažuje o Slovensku jako o jedné z možných lokalit pro výstavbu nového montážního závodu na výrobu obrazovek z tekutých krystalů (LCD). Továrna by měla stát asi 400 milionů eur (zhruba 11,3 miliardy Kč). Uvedla to dnes agentura Reuters.

Slovenské zdroje podle Reuters uvádějí, že vláda už je se záměrem podniku seznámena a počítá i s investičními pobídkami. Ve vládním dokumentu se mimo jiné uvádí, že Samsung by měl investici realizovat do roku 2010 v západní části Slovenska.

Jednáním se zahraničními investory je na Slovensku pověřena státní agentura SARIO. Ta se ale k informacím o záměrech Samsungu odmítla vyjádřit. Samsung už na Slovensku jeden závod má a mimo jiné ze Slovenska řídí logistiku a distribuci pro země střední a východní Evropy.

Zprávy o velkých investičních projektech zahraničních firem pozorně sledují finanční trhy a nezřídka na ně reagují kurzy měn. Příliv zahraničních investic a vyhlídky na výrobu nového zboží určeného na vývoz v minulých letech výrazně přispěly ke zpevnění slovenské koruny.

Slovensko v posledních čtyřech letech přilákalo několik významných investičních projektů, převážně díky reformám bývalé vlády premiéra Mikuláše Dzurindy. Zahraniční investoři ale na Slovensko přicházely i díky státní pomoci, kterou tvoří hlavně finanční subvence a daňové úlevy.

Dzurindova vláda v červnových parlamentních volbách neobhájila mandát a na její místo nastoupil levicový kabinet Roberta Fica. Pokud by se tedy Samsung rozhodl pro výstavbu závodu na Slovensku, byl by to pro novou vládu první výraznější úspěch. Korejci by tím dali najevo, že Slovensku dál věří, i když před Ficovou vládou řada investorů varovala.

Velká část zahraničních investic na Slovensku v minulých letech směřovala do automobilového průmyslu. V zemi působí například francouzská skupina PSA Peugeot Citroën a nově také jihokorejská automobilka Kia Motors. Vedle toho má Slovensko i mnoho subdodavatelů pro automobilový sektor.

Slovensko se teď snaží přilákat další investory, tentokrát ale ze sofistikovanějšího odvětví elektroniky. S jejich pomocí by si rádo udrželo silný hospodářský růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK