Klaus zahájil Národní dožínky na Zemi živitelce

26.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 26. srpna (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes na 33. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka zahájil Národní dožínky. Sklizeň ale zpozdily přívalové deště a na polích stále zůstává zhruba 30 procent obilí. Klaus proto označil akci za "předdožínky".

"Považuji tuto akci - Národní dožínky a Zemi živitelku - za významnou věc naší země, které se tradičně každoročně účastním v různých politických funkcích, které jsem tady za poslední léta měl. Je to významný den pro zemědělce, je to významný den pro všechny," uvedl prezident.

Zemi živitelku každoročně navštěvuje i premiér. Letos však na ni kvůli povolebnímu vyjednávání úřadující ani designovaný předseda vlády nezavítali.

Zemědělství je podle Klause důležitou součástí života. Právě Země živitelka je pro hlavu státu příležitostí, kdy může o problémech debatovat se zemědělci a potravináři. "Problémem zemědělců je, jak vyřešit situaci, když je zemědělských produktů nejen dost, ale až dost a přebytek," podotkl prezident.

Letos však producenti obilí utrží kvůli povodním, suchům a přívalovým dešťům zhruba o tři miliardy méně než loni. Předloňský rok byl na úrodu výjimečný - sklidilo se 8,8 milionu tun obilí, loni zemědělci sklidili 6,9 milionu a letošní sklizeň podle odhadu nepřekročí šest milionů tun obilí.

Akce na českobudějovickém Výstavišti, které se účastní přes šest stovek tuzemských a zahraničních vystavovatelů, začala ve čtvrtek a potrvá do úterý. Loni Zemi živitelku navštívilo 103.450 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK