Italské banky Intesa a Sanpaolo se dohodly na spojení

27.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 27. srpna (ČTK) - Italské banky Banca Intesa a Sanpaolo IMI se dohodly na spojení, kterým vznikne největší banka v Itálii a jedna z deseti největších bank v Evropě. Podle prohlášení bank by celkové jmění nového subjektu mělo dosáhnout 509 milionů eur a tržní kapitalizace více než 60 miliard eur.

Spojení by mělo být dokončeno na přelomu letošního a příštího roku. Podíl nové skupiny a domácím trhu by měl činit 20 procent. Nová banka tak odsune na druhou pozici firmu UniCredito. Na zahraničních trzích však nebude její pozice tak výrazná, jako v případě UniCredita, která je druhou největší bankou v Německu a lídrem ve střední a východní Evropě.

Podle dohody akcionáři Sanpaolo obdrží za každou svoji akcii 3,115 akcie banky Intesa. Generálním ředitelem nové banky, která ještě nemá jméno, bude Corrado Passera, současný generální ředitel Intesy. Předseda banky Intesa Giovanni Bazoli bude předsedat dozorčí radě a předseda banky Sanpaolo Enrico Salza bude řídit představenstvo.

Banky zatím neuvedly, jak se spojení dotkne jejich pojišťovacích divizí a divizí správy aktiv. Pouze oznámily, že neovlivní plánovanou listopadovou nabídku akcií firmy Eurizon, která je divizí banky Sanpaolo, napsaly agentury AP a Reuters.

Analytici se domnívají, že spojení by mohlo odstartovat dlouho očekávanou vlnu konsolidace v bankovním sektoru poté, co guvernér italské centrální banky Mario Draghi před několika měsíci povzbudil domácí finanční ústavy k fúzím. Fúzi firem Intesa a Sanpaolo podpořil i italský premiér Romano Prodi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK