Pecina: Pokud RWE Transgas provede vstřícné kroky, pokutu snížíme

27.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže je připraven snížit pokutu 370 milionů korun pro společnost RWE Transgas. Podle šéfa úřadu Martina Peciny k tomu může ale dojít až poté, co firma provede kroky pro lepší fungování tuzemského trhu s plynem. Pecina to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

"Stav na trhu stále není napraven, záleží, jak budou jeho podmínky nastaveny na příští rok, jestli firma změní smlouvy s odběrateli. Pokud RWE Transgas provede tyto vstřícné kroky, můžeme pokutu snížit. Ale nikoli o řád nebo jí dokonce anulovat. K tomu už není prostor," uvedl Pecina.

RWE Transgas dostal pokutu od ÚOHS za údajné zneužití dominantního postavení na českém trhu se zemním plynem před dvěma týdny. Podle výše to je doposud nejvyšší postih pro jednu firmu v jednom správním řízení. Firma podle úřadu zneužila svého dominantního postavení ve třech případech. RWE Transgas údajně účtoval velkým odběratelům za zemní plyn stejné ceny jako domácnostem, distribuční firmy z jeho skupiny odebíraly plyn za zcela jiných podmínek než ostatní distributoři a regionálním distribučním firmám zakazovaly smlouvy uzavřené s RWE Transgas prodávat zemní plyn na jiném území, než na kterém působí.

Společnost ale v pátek podala vůči rozhodnutí rozklad. ÚOHS podle Peciny o případném snížení pokuty rozhodne do dvou měsíců. RWE Transgas ovládá 80 procent tuzemského trhu s plynem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK