Euro: Šéf Vítkovice Holding musel akcionářům zaplatit 60 mil. Kč

27.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Spolumajitel a generální ředitel společnosti Vítkovice Holding Jan Světlík zaplatil dalším dvěma akcionářům firmy, Petru Novotnému a Davidu Beranovi, 60 milionů korun. V květnu totiž prohrál arbitráž u rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR kvůli porušení akcionářské smlouvy, kterou se svými partnery uzavřel v roce 2002. Informaci přináší pondělní vydání týdeníku Euro.

"Výsledek napadnu u soudu a jsem přesvědčen, že ten mi dá za pravdu a nález rozhodčího soudu zruší. Nicméně peníze jsem zaplatil ve stanovené lhůtě, protože vydaný nález je vykonavatelný," řekl Světlík.

Smlouva určovala, jakým způsobem se majitelé strojírenské firmy budou podílet na jejím vedení, vzniku podnikatelských plánů a rozdělení zisku. Světlík, který je majitelem poloviny akcií, měl podle dohody například právo delegovat do čtyřčlenného představenstva dva členy, stejně tak jako Beran s Novotným. Pro případ, že by některý z vlastníků takovému rozdělení pozic bránil, byla ve smlouvě stanovena pokuta 20 milionů korun.

Podle rozhodčího soudu se Světlík prvního prohřešku dopustil v roce 2002 při jmenování náhradního člena představenstva. Ředitel totiž vedle svých dvou zástupců do statutárního orgánu delegoval třetího, a to ho přišlo na 20 milionů korun. Novotný v září 2005 požádal o svolání mimořádné valné hromady, aby mohl dosadit svého zástupce. Světlík ale prosadil zrušení valné hromady. "Účelovým jednáním žalovaného tedy bylo zabráněno tomu, aby osoba určená panem Novotným a Beranem byla zvolena do funkce řádného člena představenstva," uvádí rozhodčí soud ve svém nálezu. Za to Světlík zaplatil dalších 20 milionů korun. Stejnou částku pak uhradil i za další zablokování tohoto kroku.

Novotný s Beranem se k výsledku odmítají vyjadřovat. Světlík ale připravuje několik žalob o náhradu škody i na ně. Například proto, že uzavřeli smlouvu o prodeji svých podílů v holdingu s podnikatelem Karlem Komárkem, aniž by Světlíkovi předtím své podíly nabídli ke koupi. Tento krok je podle ředitele porušením akcionářské smlouvy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK