Právo: Veterináři objevili nová ohniska včelího moru

28.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Veterináři odhalili nedaleko Sušice na Klatovsku v plzeňském kraji pět ohnisek včelího moru. Od minulého týdne platí pro celou oblast zahrnující 54 obcí a osad mimořádná opatření. Včelaři již spálili 50 včelstev i s úly a veškerým zařízením a nenakažené včely museli uzavřít. U chovatelů i v závodech pro výkup a zpracování medu probíhají přísné kontroly a rozbory vzorků. Napsal to deník Právo.

Včelí mor trápí včelaře ve většině krajů. V Královéhradeckém kraji je téměř 50 ohnisek nemoci. Nejvíce zasáhla Královédvorsko, Hořicko, Trutnovsko, Rychnovsko a Jaroměřsko. V jihočeském kraji se letos nákaza objevila v Češňovicích a v Břehovici na Českobudějovicku, v Olomouckém kraji řádí nejvíc na Prostějovsku, kde bylo zjištěno šestnáct ohnisek. Po třech letech se letos včelí mor objevil i na Pardubicku, kde veterináři odhalili ohniska v Býšti a v Chvaleticích. V Moravskoslezském kraji se choroba objevila například na Frýdecko-Místecku nebo v okolí Českého Těšína na Karvinsku.

Jedinou obranou proti moru kromě vybití včelstev je podle předsedy okresního výboru Českého svazu včelařů v Českých Budějovicích Josefa Zimena přestat dovážet med ze zahraničí, kde se včelí mor objevil a včelstva tam nelikvidují, ale podávají jim antibiotika. Med bacil moru stále obsahuje. "K přenosu potom dojde většinou prostřednictvím malých balení medu, která se podávají v restauracích, hotelech nebo lázních. Po vyhození obalů může včela se zbytky medu přijít do styku a nákaza se začne šířit," sdělil Zimen Právu. Českým včelařům zákon zakazuje podávat včelám antibiotika. Ta se totiž do medu vylučují.

Původcem choroby je bakterie, která se velmi rychle množí. Spory bakterie dokážou přežít ve dřevu i v oděvu až padesát let. I proto se musejí nakažená včelstva utratit, úly a všechny pomůcky spálit.

Na člověka ani na žádná jiná hospodářská zvířata se nákaza nepřenáší, je nebezpečná jen pro ostatní včelstva, upozornil šéf veterinární správy v Plzeňském kraji Richard Bílý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK