Koruna dopoledne díky forintu posílila na 28,16 Kč/EUR

28.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Koruna zahájila týden dopoledním posílením o zhruba pět haléřů. Nezpůsobily to žádné domácí vlivy, ale pozitivní vývoj forintu před rozhodováním maďarské centrální banky o úrokových sazbách. Koruna stála kolem 10:30 na 28,16 koruny za euro, uvedl obchodník firmy Patria Online Tomáš Vlk.

Forint v prvních hodinách obchodů posiloval. Většina účastníků trhu se kloní k variantě zvýšení maďarských úrokových sazeb o 25 bodů, přesto růst o 50 bodů není vyloučen. "Sílící spekulace o 50bodovém zvýšení sazeb zřejmě nyní přinášejí forintu zisky," mínil Vlk.

I podle hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory by koruna mohla těžit z případného zvýšení úrokových sazeb maďarskou centrální bankou. Zprávy z domácí politiky, kde se situace kolem vytvoření vlády neustále mění, naproti tomu zatím kurz výrazně neovlivnily.

Vůči dolaru koruna dopoledne útočila na 22korunovou hranici, což znamenalo rovněž posílení. "Vývoj kopíruje postupné oslabování dolaru vůči euru, kdy americká měna vrací část předchozích zisků," zdůvodnil Vlk. Páteční obchodování česká měna zakončila na hodnotách 28,20 Kč za euro a 22,10 Kč za dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK