EPS: Ministerstvo se nezajímá o návratnost investičních pobídek

28.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Nevládní organizace právníků Ekologický právní servis (EPS) kritizovala ministerstvo průmyslu a obchodu za to, že se nezabývá hodnocením ekonomické návratnosti mnohamiliardových pobídek pro investory. Stát v uplynulých letech slíbil zahraničním i tuzemským investorům na dotacích a daňových úlevách několik desítek miliard korun. MPO kritiku EPS odmítlo.

Podle Jiřího Nezhyby z EPS ministr průmyslu a obchodu Milan Urban v březnové televizní debatě o státní podpoře zahraničních investic její kritiky uklidňoval, že každá investice má analýzu ekonomické návratnosti a že se investiční pobídky České republice vždy do čtyř nebo pěti let vyplatí. Když poté EPS požádal MPO o tyto analýzy, tak Urban podle Nezhyby přiznal, že MPO takové materiály nemá.

"Přestože ČR na přilákání zahraničních investorů vynakládá mnohamiliardové částky, ministerstvo návratnost poskytnutých investičních pobídek k jednotlivým projektům nevyhodnocuje. A pokud ano, pak nám ministr takové analýzy nezákonně tají. Obojí je přitom nutno považovat za závažné selhání funkcí ministerstva," řekl dnes ČTK Nezhyba.

Kateřina Koubová z tiskového oddělení MPO ČTK řekla, že ministerstvo vyhodnocuje systém investičních pobídek již několik let. "Tyto materiály jsou pravidelně zveřejňovány na stránkách MPO, jako například vyhodnocení k 31. prosinci 2005, a jsou předkládány vládě," uvedla Koubová.

Dodala, že MPO letos zveřejnilo i nezávislé ekonomické analýzy k investičnímu projektu jihokorejské automobilky Hyundai. Letos byla podle Koubové zpracována také první ucelená nezávislá studie, která hovoří o pozitivním vlivu investičních pobídek na rozvoj regionů. "Uveřejněna byla na stránkách agentury CzechInvest," podotkla.

Právníci z programu Garde EPS letos v březnu požádali MPO o analýzy k investicím společností Hyundai, LG.Philips Displays, TPCA, Nemak a Myllykoski, ministerstvo jim je však podle Nezhyby odmítlo poskytnout s odůvodněním, že obsahují údaje chráněné obchodním tajemstvím. EPS se sice odvolal, MPO ale podle Nezhyby místo analýz ekonomické návratnosti investičních pobídek zaslalo EPS pouze jeden dvoustránkový dokument se základními údaji o těchto pěti investičních projektech.

"Když pak právníci EPS podali proti postupu MPO stížnost, protože ministrem Urbanem uváděné ekonomické analýzy chtěli získat, ten postup svých podřízených jako správný potvrdil. Nicméně se zarážejícím přiznáním, že MPO již žádnými jinými informacemi o zahraničních investorech, než byly EPS poskytnuty, nedisponuje. Dodal (Urban), že ani není jeho povinností je vytvářet," uvedli právníci EPS.

Také na internetových stránkách MPO je podle Nezhyby veřejně přístupný pouze materiál o vlivu firem podpořených investičními pobídkami na vybrané ekonomické ukazatele České republiky, který ale obsahuje pouze staré údaje z konce roku 2003.

Vedle investičních pobídek stát spolufinancuje výstavbu průmyslových zón. Od roku 1998 do letošního jara stát investoval do přípravy 92 průmyslových zón více než 5,6 miliardy korun, přičemž investoři v těchto zónách podle údajů CzechInvestu vytvořili přes 50.000 nových pracovních míst. Společnosti se zavázaly, že v Česku investují více než 146 miliard korun a do konce příštího roku zaměstnají až 72.000 lidí.

V prvním pololetí letošního roku CzechInvest zprostředkoval 84 nových investičních projektů v rekordní hodnotě přesahující 70 miliard korun, což je meziročně o 45 miliard korun více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK