AKAT: Na českém kapitálovém trhu mají navrch zahraniční investoři

28.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Zahraniční portfolioví investoři mají na domácím kapitálovém trhu převahu. Cizím klientům patřil koncem června z cenných papírů vydaných nebo vedených v tuzemsku majetek za 282,8 miliardy korun, zatímco čeští zákazníci vlastnili objem 236,15 miliardy korun. Vyplývá to ze statistiky tzv. custody služeb zveřejněných dnes prvně Asociací pro kapitálový trh (AKAT).

Zahraniční osoby byly lepší i v počtu provedených transakcí. Ve druhém čtvrtletí si připsaly celkem 49.373 transakcí s cennými papíry, zatímco domácí klienti vykázali jen 2927 obchodních případů. Čeští investoři zase koncem prvního pololetí drželi cenné papíry vydané nebo evidované mimo hranice ČR za více než 265,6 miliardy korun.

Nová statistika podle člena představenstva AKAT Filipa Záhoříka poskytuje dobrý přehled především o majetku zahraničních investorů v českých cenných papírech a o majetku českých investorů v papírech zahraničních.

Celkový objem domácích a zahraničních obhospodařovaných cenných papírů v tuzemsku koncem pololetí překročil jeden bilion korun. V období od dubna do konce června se uskutečnilo 66.281 vypořádacích transakcí. Informace zahrnují listinné cenné papíry v úschově nebo správě a zaknihované cenné papíry ve správě. Ze statistiky jsou vyloučeny fondy kolektivního investování.

Poskytovatelé custody služeb neinvestují, ale například inkasují dividendy a úroky, zastupují investory na valných hromadách, vedou účty či zprostředkovávají informace od emitentů. Custody služby jsou důležité hlavně pro mezinárodní investování.

Statistika asociace obsahuje údaje společností Atlantik FT, Citibank, Commerzbank, Česká spořitelna, ČSOB, Deutsche Bank, eBanka, HVB, ING a Komerční banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK