ČKA v pololetí vykázala ztrátu téměř 979 milionů Kč

28.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Česká konsolidační agentura (ČKA) vykázala v prvním pololetí letošního roku ztrátu 978,7 milionu korun, oznámil mluvčí Jiří Pekárek. Výsledek podle něj souvisí s postupným ukončováním činnosti agentury, kdy klesá objem aktiv a tím pádem i výnosových zdrojů. Úhrada ztráty je plně zajištěna z účelového rezervního fondu agentury, podotkl Pekárek.

Loni za stejné období ČKA vykázala zisk 1,71 miliardy korun a příjmové inkaso ČKA bylo 17 miliard korun.

Bilanční suma ČKA letos v pololetí meziročně klesla o polovinu z 94 na 48 miliard Kč. Inkaso z pohledávek a cenných papírů dosáhlo za šest měsíců čtyř miliardy korun.

Agentura k červnu letošního roku uzavřela etapu individuálního postupování pohledávek. V posledním půlroce postoupila pohledávky v objemu 8,3 miliardy korun a zaznamenala výtěžnost 28 procent z jejich účetní hodnoty. Plán pro rok 2006 je přitom podle Pekárka 20 procent.

Loni v prvním pololetí se výtěžnost z postoupených pohledávek pohybovala kolem 36 procent jejich účetní hodnoty; plán na celý rok počítal s 41 procenty.

Ve třetím čtvrtletí agentura nabídne investorům závěrečný, tzv. zbytkový blok pohledávek, který bude mít objem zhruba 30 miliard korun. ČKA prý již nyní registruje mimořádný zájem významných mezinárodních investorů.

ČKA také podle Pekárka plní harmonogram zániku dceřiných společností Konpo a Česká finanční bez likvidace převodem obchodního jmění na ČKA. "Společnosti budou vymazány z obchodního rejstříku, resp. zaniknou k 31. srpnu 2006," uvedl Pekárek. Řízený zánik dceřiných společností je součástí projektu, jehož cílem je ukončit činnost České konsolidační agentury ke konci roku 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK