Telefónica O2 doplatila Tiscali 22 milionů za vytáčený internet

28.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Telekomunikační firma Telefónica O2 doplatila společnosti Tiscali téměř 22 milionů korun, které jí dlužila z první poloviny letošního roku za propojovací poplatky za vytáčené připojení k internetu. Sdělil to ředitel Tiscali Naveed Gill. Již dříve Telefónica na základě rozhodnutí ČTÚ zaplatila Tiscali přibližně 70 milionů za rok 2005. Vyjádření Telefóniky se nepodařilo získat.

"Těší nás, že se společnost Telefónica O2 po více než jednom roce konečně rozhodla respektovat opakovaná rozhodnutí telekomunikačního regulátora i soudu ve prospěch Tiscali a akceptuje závazky vyplývající ze smlouvy," uvedl Gill.

Telefónica O2, dříve Český Telecom, začala loni v dubnu poskytovatelům, kteří v její síti nabízeli vytáčené připojení k internetu přes telefonní linku, platit z peněz vybraných za připojení od zákazníků minimální poplatky, které stanovil ČTÚ, namísto vyšších cen, které měla s firmami smluvně ujednány.

ČTÚ letos v únoru a v srpnu rozhodl, že má dominantní operátor firmě Tiscali zaplatit nejdřív 23 a poté 43 milionů korun. Telecom únorové rozhodnutí napadl u soudu, který v červnu žalobu zamítl. Firma se ale proti verdiktu odvolala s tím, že s právním názorem soudu nesouhlasí. Firma zároveň napadla i druhé rozhodnutí úřadu.

Počet uživatelů vytáčeného připojení k internetu stále klesá a v současnosti se pohybuje kolem 300.000. Lidé přechází na rychlejší připojení přes ADSL nebo kabelové rozvody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK