Koruna kvůli hrozbě horšího ratingu oslabila proti euru i dolaru

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Česká měna po dopoledním poklidném růstu a pod vlivem varování ratingové agentury Standard & Poor's (S&P) ohledně rozpočtů oslabila. Proti euru se obchoduje na 28,25 Kč/EUR, proti dolaru se obchoduje rovněž slabší na 22,08 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Mezinárodní ratingová agentura S&P dnes uvedla, že by mohla České republice zhoršit výhled na zlepšení známky pro dlouhodobé devizové závazky, pokud se nové vládě nepodaří udržet pod kontrolou rozpočtový deficit.

Postupně se tak podle Miroslava Frayera z Komerční banky naplňují obavy, že menšinová vláda nebude natolik silná, aby razantně škrtala ve vládních výdajích, což bude mít za následek právě snižování ratingů od světových agentur.

"Že rozpočty představují významné riziko, je známo a že mohou znamenat zhoršení hodnocení, to jsme viděli na příkladu Maďarska," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online s tím, že varování tak rozhodně není planým poplachem. Oslabení koruny podle něj ovšem napomohly i ztráty celé střední Evropy a rostoucí americký dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK