Autobusy v Ústeckém kraji ve čtvrtek kvůli stávce nepojedou

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 6. září (ČTK) - Autobusy Dopravního podniku Ústeckého kraje (DPÚK) a sesterské společnosti ČSAD Česká Lípa ve čtvrtek v Ústeckém kraji nevyjedou. Odboráři obou firem vstoupí od půlnoci do dvoudenní stávky. Obávají se, že řidiči ztratí práci, protože kraj si objednal autobusové spoje jen do konce roku. Novinářům to řekl mluvčí firemních odborářů Josef Provazník. Autobusy v kraji nejezdily již počátkem srpna.

Pokud se Ústecký kraj s dopravci do pátku nedohodne na podmínkách zajištění dopravní obslužnosti a řidiči nebudou mít jistotu zaměstnání alespoň 2. června 2007, jsou odbory připraveny zahájit časově neomezenou stávku, uvedl Provazník. Autobusy obou podniků zřejmě nevyjedou ani na linkách, které jsou ziskové, dodal.

Pomoc se zajištěním dopravy v regionu přislíbila vláda, která je připravena nahradit spoje vojenskými autobusy, řekl dnes novinářům premiér Mirek Topolánek. O zajištění náhradní dopravy jedná i krajský úřad. Podle odborářů z Českomoravské konfederace odborových svazů je nasazení armády protiprávní.

Stávka odborářů DPÚK a ČSAD Česká Lípa nebude podle ústeckého hejtmana Jiřího Šulce legální, protože nesměřuje proti zaměstnavateli, ale proti třetí straně. "Ústecký kraj, jeho zastupitelstvo a ani cestující nejsou zaměstnavateli řidičů, jejich stávka není zákonná," řekl ČTK Šulc.

Mluvčí DPÚK Marek Ženkl oznámil, že vedení firmy nemá zákonnou možnost, jak proti odborům postupovat. "Podle našich právníků mají odboráři DPÚK, stejně jako odboráři v jiných firmách, ústavní právo na stávku," uvedl Ženkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK