Ekonom: Faktury je možné posílat státu i elektronicky

06.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Ministerstvo informatiky jako první státní úřad přijímá od začátku září faktury také v elektronické podobě přes Portál veřejné správy. Pilotní projekt, který poběží na MI do konce letošního roku, by nemělo ohrozit ani zrušení samotného ministerstva, které plánuje nový ministr vnitra Ivan Langer. Ve svém čtvrtečním vydání o tom informuje týdeník Ekonom.

Od 1. ledna 2007 by se měla k projektu e-faktury v ostrém provozu připojit ministerstva financí a vnitra a Česká správa sociálního zabezpečení. Do konce příštího roku by měla začít elektronicky fakturovat také ostatní ministerstva. Zavedením e-fakturace ušetří ministerstva podle prvních analýz desítky pracovních míst.

"Představa je taková, že od roku 2008 by všechna ministerstva přijímala faktury výhradně v elektronické podobě," řekl Ekonomu ředitel pro strategii firmy LCS Petr Maňas, která za přípravou e-fakturace stojí.

Zákony dnes ale pro vyžadování výhradně elektronické faktury nenabízejí žádnou oporu, bude proto nutné upravit legislativu, píše Ekonom. ČR tak napodobí Dánsko, kde taková povinnost platí od loňského roku. Už jen tímto pilotním projektem se Česko zařadilo mezi první země EU, které podobný systém provozují.

Mezi prvních deset firem, které se zavázaly posílat na MI výhradně elektronické faktury, patří Telefónica O2 a Microsoft. Do systému se může zapojit kdokoli, potřebný software k elektronické fakturaci je volně ke stažení na Portálu veřejné správy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK