Japonské akcie klesly nejvíce za měsíc

07.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. září (ČTK) - Japonské akcie ve čtvrtek prohloubily pokles a jejich hlavní index oslabil nejrychlejším tempem za poslední měsíc. Náladu investorů zhoršil propad na americkém technologickém trhu a středeční zpráva o odkladu dodávek nové herní konzoly PlayStation 3 společnosti Sony. Na devizovém trhu se dolar po středečním vzestupu po zprávách o inflačních tlacích v USA zastavil.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 1,67 procenta na 16.012,41 bodu. Po úterním tříměsíčním maximu tak nyní klesl nejníže za týden a dnešní pokles byl nejhlubší od 7. srpna.

Akcie Sony dnes klesly o víc než dvě procenta. Firma ve středu oznámila, že odložila zahájení prodeje své nové videoherní konzoly PlayStation 3 v Evropě o čtyři měsíce na příští březen. Za zpožděním stojí problémy s výrobou jednoho z hlavních komponentů přístroje.

Výprodej zaznamenaly rovněž akcie výrobce elektronických součástek TDK a firmy z oboru průmyslových robotů Fanuc. K oslabení přispěl pokles v USA, především na technologickém trhu Nasdaq, jehož index ztratil 1,7 procenta.

Dolar dnes část středečních přírůstků ztratil a euro se stabilizovalo mírně nad 1,28 USD. Obchodovalo se v úzkých rozpětích, protože bezprostřední vyhlídky vývoje úroků se nemění. Od centrální banky USA se tento měsíc čeká, že úroky nechá opět beze změny. Evropská centrální banka by je měla na příštím zasedání zvýšit a japonská centrální banka, která zasedá dnes a v pátek, bude ke zvyšování úroků uplatňovat velmi opatrný a pomalý přístup.

Kurz dolaru k euru mírně klesl na 1,2816 ze středečního newyorského závěru 1,2805 USD a z maxima předešlého dne na 1,2770 USD. K japonskému jenu dolar zůstal na 116,64 JPY. Euro k jenu zpevnilo na 149,50 JPY z předchozích 149,36 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK