Slovenská ekonomika zrychlila na 6,7 procenta

07.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 7. září (ČTK) - Slovenská ekonomika zrychlila ve druhém čtvrtletí meziroční tempo růstu na 6,7 procenta ze 6,3 procenta v prvních třech měsících roku. Dnešní podrobné údaje slovenského statistického úřadu tak ukázaly mírně rychlejší růst než srpnový odhad, který uváděl tempo 6,6 procenta.

Ve srovnání s druhým loňským čtvrtletím byl růst HDP rychlejší o 1,3 procentního bodu. Ekonomiku táhla především spotřeba domácností, která se zvýšila meziročně o 5,9 procenta po tempu 6,6 procenta na začátku roku. Investice však výrazně zpomalily růst na 6,9 procenta z 16,1 procenta.

Zahraniční poptávka stoupla o 18,4 procenta, nepatrně rychleji než v prvním čtvrtletí. Překračovala tak tempo dovozu, který ve druhém čtvrtletí zpomalil tempo na 15,1 procenta.

V běžných cenách činila hodnota HDP od dubna do konce června 403,77 miliardy Sk. To je proti stejnému období minulého roku nárůst o 10,4 procenta.

Česká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí rekordním tempem 7,4 procenta. Ekonomové odhadují, že ve 2. čtvrtletí zpomalí růst HDP na 5,4 až 7,1 procenta. Oficiální údaje zveřejní v pátek Český statistický úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK