Čtvrtina Čechů nemá mobil, přesto je 115 čísel na 100 obyvatel

07.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Mobilní telefon v tuzemsku stále nemá téměř čtvrtina populace a to přesto, že na sto obyvatel připadá 115 aktivních mobilních čísel a jejich počet stále roste. Celkem bylo v ČR v pololetí 11,8 milionu aktivních mobilních čísel, což je o téměř milion více než před rokem. Vyplývá to z vyjádření operátorů. První mobil se v Česku objevil právě před 15 lety.

Mobilní telefon má podle Jakuba Hrabovského z Vodafonu téměř 100 procent dospělé populace. Telefonují stále častěji i děti. Ve věku mezi sedmi a 14 lety jich má mobil zhruba polovina. Mezi seniory staršími 80 let volá zhruba každý desátý.

Naopak zhruba deset až 15 procent zákazníků volá z více než jednoho mobilního čísla. "Jde většinou o mladé progresivní uživatele," uvedla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová. Lidé často využívají služeb více operátorů, nebo mají zvlášť SIM kartu na datové přenosy a připojení k internetu. Několik desítek tisíc SIM karet v současnosti slouží k průmyslovým aplikacím, jako je hlídání objektů, dálkové odečty či sledování vozidel.

Dlouhodobou snahou operátorů je přesvědčit co nejvíce lidí, aby přešli od předplacených karet k tarifním programům, kde platí pravidelný měsíční paušální poplatek. Lukrativní tarifní zákazníci tvoří u jednotlivých operátorů třetinu až polovinu z celkového počtu klientů. Firmy se zákazníky snaží přesvědčit akčními nabídkami v podobě dotovaných telefonů a v poslední době i tarify, které umožňují pružnou volbu mezi počtem bezplatně provolaných minut a poslaných SMS v rámci měsíčního paušálu. Tyto tarify od září nabízí Vodafone a O2.

Na trhu v současnosti působí tři operátoři. Předseda Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák nedávno uvedl, že regulátor bude zvažovat udělení čtvrté mobilní licence. Podle odborníků by však nový operátor, který by musel budovat vlastní síť, příliš šancí na úspěch na vysoce saturovaném trhu neměl. Častěji se hovoří o tzv. virtuálních operátorech, kteří by si pronajímali síť od těch nynějších. "Jednáme s několika zájemci. Jejich počet a stav jednání zatím komentovat nechceme, je to předčasné," uvedla Kemrová. Vedle uchazečů z řad dalších telekomunikačních firem, jako je například GTS Novera, se hovoří i o možnosti, že by levnější služby virtuálního operátora nabídly dceřiné firmy operátorů.

Jedničkou na tuzemském mobilním trhu je O2, která vznikla sloučením Českého Telecomu a Eurotelu a má kolem 4,77 milionu klientů. Druhý T-Mobile měl v pololetí jen o zhruba 35.000 zákazníků méně. Nejmladší Vodafone má 2,26 milionu zákazníků.

Eurotel, nyní O2, působí na trhu od roku 1991, kdy začal nabízet služby v analogové síti NMT. Konkurence v podobě společnosti RadioMobil, nynějšího T-Mobilu, mu přibyla až za pět let, kdy obě firmy začaly nabízet digitální služby GSM. Vodafone vstoupil na trh v roce 2000 pod názvem Český Mobil. Po loňském vstupu Telefóniky do tehdejšího Eurotelu a příchodu Vodafonu na českém mobilním trhu působí jen silní nadnárodní hráči.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK