Odbory: Stovkám zaměstnanců ČSAD Česká Lípa hrozí propuštění

07.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 7. září (ČTK) - Několika stům zaměstnanců ČSAD Česká Lípa v Ústeckém kraji hrozí vážné riziko, že přijdou o práci. Sdělil to předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Ústecký kraj totiž ve středu v noci vypověděl dopravci smlouvu na zajištění autobusové dopravy. Firemní odbory ani vedení společnosti se zatím k situaci blíže nevyjádřily, protože výpověď dosud oficiálně neobdržely.

"Zatím to nemohu podrobně komentovat, protože jsem výpověď ještě nečetl. Vím ale, že kraj již vypovězení smlouvy s námi zveřejnil. To nás velice překvapilo, vždyť jsme zaměstnance přesvědčili, aby nestávkovali, a u nás ve firmě byl kontrolní den, který prokázal, že jsme připraveni jezdit," uvedl ředitel ČSAD Česká Lípa David Mahdal.

Pomajbík upozornil, že stávková pohotovost zaměstnanců ČSAD Česká Lípa a Dopravního podniku Ústeckého kraje (DPÚK) stále trvá. "Výpověď smlouvy s ČSAD je projev bezcharakternosti a přezíravosti ústeckého hejtmana Jiřího Šulce. Ještě před několika dny říkal, že smlouvy jsou závazné pro obě strany. Nyní porušuje zákony tím, že provozuje zdarma příležitostnou dopravu a snaží se zlikvidovat konkurenci," uvedl Pomajbík s tím, že odboráři se dnes budou radit o dalším postupu.

Ústecký kraj vypověděl smlouvu s dopravcem, protože se podle hejtmana nechtěl neustále nechat stavět do situace, kdy neví, zda dopravce vyjede. Rada kraje sdělila, že firma ČSAD Česká Lípa porušila smlouvu v několika bodech - nespolupracovala při licenčním řízení, neusilovala o schválení jízdních řádů, při podpisu smlouvy uvedla nepravdivé a zkreslené informace o technickém a personálním zajištění a svým postupem na začátku srpna, kdy nejezdily autobusy DPÚK, znemožnila bezodkladné zahájení dopravy. Firma podle radních neustále zpochybňuje závaznost smlouvy, kterou na začátku června její zástupci bez námitek podepsali. "Budeme od ČSAD Česká Lípa vymáhat veškeré škody, které tato společnost Ústeckému kraji způsobila," uvedl Šulc.

ČSAD Česká Lípa mělo od soboty 9. září přebrat provozování více než 2600 spojů po DPÚK. S DPÚK kraj v únoru rozvázal smlouvu, protože pro něj byly služby dopravce příliš drahé. DPÚK však považoval kontrakt za platný a od května jezdily jeho autobusy dál, ale bez dotací. Začátkem srpna pak na čtyři dny zastavil dopravu, protože chtěl po kraji zaplatit ztrátu 70 milionů korun za květen až červenec. Kraj to ale odmítl s tím, že s dopravcem již nemá smlouvu. Dopravu musel DPÚK obnovit na základě tzv. vrchnostenského nařízení, které vydal kraj 8. srpna.

Spory mezi dopravci a krajem vyvrcholily tento a minulý týden. Nejprve nebylo jasné, zda autobusy DPÚK vůbec vyjedou na školní spoje, pak ČSAD Česká Lípa zpochybnilo smlouvu, kterou má s krajem, a nakonec pohrozili odboráři obou firem stávkou z obavy o místa. Stávka byla vyhlášena ve středu odpoledne, večer ji ale odboráři odvolali. Dnes vyjely autobusy DPÚK, které navíc na školních linkách doprovázely krajské autobusy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK