SVS zatím našla necelou polovinu rizikové zásilky masa z Německa

07.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Veterináři zatím dohledali zhruba 3,25 tuny, tedy necelou polovinu, z rizikové zásilky drůbežího masa z Německa. Řekl to mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben s tím, že dosud zajištěná část zásilky byla nalezena ve čtyřech krajích. Na dovoz upozornili SVS němečtí kolegové na přelomu minulého a tohoto týdne s tím, že drůbeží může být závadné nebo špatně označené, protože zásilka pochází z tamní firmy zapletené do skandálu kolem obchodů se zkaženým masem.

Dosavadní testy odebraných vzorků podle Dubna neprokázaly, že by maso bylo závadné. Může být ale špatně označené a mít prošlou záruční lhůtu. Další vyšetření pokračují, uvedl mluvčí s tím, že zbytek zásilky by měl být dohledán v nejbližší době.

Pokud by se potvrdila zdravotní závadnost, bude příslušná část zásilky zlikvidována v kafilerii. V případě jiných nedostatků, například se značením, může být maso odesláno zpět do Německa, dodal Duben.

Čtyřiasedmdesátiletý mnichovský velkoobchodník, v jehož firmě byly v minulých dnech nalezeny desítky tun prošlého a zkaženého masa, se ve středu oběsil. Německé úřady uvedly, že byl nalezen mrtev ve svém bytě. Zkažené maso ze dvou bavorských podniků se podle německého tisku vyváželo do devíti zemí EU včetně Česka.

Za kontrolu produktů živočišného původu, které jsou uvolněny na jednotný trh EU, je odpovědná veterinární autorita země, z níž výrobky pocházejí. U dovozů jsou to dozorové orgány státu, kde zboží poprvé vstoupilo na půdu unie. Veterináři ale mohou ještě dělat kontroly zásilek v místech určení, tedy u jejich adresáta, uvedl dříve mluvčí české veterinární správy.

Podobný skandál s prodejem zkaženého masa zažilo Německo už loni v listopadu, kdy nález zhruba 60 tun prošlého masa odstartoval vlnu kontrol, jež odhalila na pět desítek podniků, které skladovaly staré, plesnivé, zkažené nebo špatně označené maso.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK