Akcie provozovatelů internetových kasin kvůli kriminalitě klesají

07.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. září (ČTK) - Akcie provozovatelů on-line kasin a sázkových her dnes zažily černý den a kurzy mnoha z nich výrazně oslabily. Reagují tak na zprávy, že americké úřady zatkly ředitele společnosti Sportingbet Petera Dickse. Jeho firma se věnuje právě tomuto podnikání. To je nyní považováno za jedno z nejlukrativnějších vůbec.

Dicksovo zatčení je za poslední dva měsíce už druhým takovým případem. V červenci byl zatčen David Carruthers, který řídí společnost BetOnSports. V jeho případě šlo o podezření z trestného činu vydírání a další delikty. Hodnota celého sektoru tak vinou propadu kurzů akcií dnes klesla asi o 1,5 miliardy dolarů.

Celé odvětví on-line her a sázek má podle odhadů roční obrat kolem 12 miliard dolarů. Hlavním představitelem je společnost PartyGaming, jejíž akcie v reakci na vývoj v odvětví dnes klesly o téměř 20 procent. Zhruba ve stejném rozsahu oslabily akcie společnosti 888 Holdings, podobné ztráty měl ale rovněž Playtech. Ztrátám se nevyhnula ani rakouská společnost bwin.com Interactive Entertainment.

"To zatčení jasně ukazuje, že americké ministerstvo spravedlnosti jde po firmách, které provozu on-line hry a sázky, a zatýká členy vedení v těchto podnicích," řekl jeden z analytiků v Londýně, který si nepřál být jmenován. Zástupci Sportingbet uvedli, že požádali o pozastavení obchodování se svými akciemi, dokud se situace nevyjasní.

Šéf BetOnSports David Carruthers a sedm dalších obviněných uvedli, že necítí žádnou vinu. BetOnSports, který má sídlo v Kostarice, však uvedl, že své aktivity pro americké klienty ukončil. "Je jasné, že první obvinění, které se týkalo společnosti BetOnSports, nemělo vztah pouze k této firmě," myslí si analytik z Londýna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK