Akcie na pražské burze dnes podruhé za sebou klesly

07.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. září (ČTK) - Pražská burza dnes podruhé za sebou oslabila. Na cenách většiny předních akcií se podle obchodníků podepsala zejména prodejní nálada panující na vyspělých zahraničních trzích. Hlavní index PX ztratil 0,51 procenta na 1451,8 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Do burzovních center snad celého světa se po delší odmlce vrátila obava z možného zpomalení růstu největší ekonomiky světa Spojených států. "Dnešní vývoj lze plně připsat na vrub zahraničí a v dalších dnech to zřejmě nebude jinak," mínil Roman Skalický ze společnosti Afin Brokers.

Akcie Orco Property Group po údajích o vývoji marží developerů rezidenčních projektů sestoupily o 2,71 procenta na 2587 korun. Kurz rakouské banky Erste se svezl o 1,28 procenta na 1316 korun a tabákového výrobce Philip Morris o 1,01 procenta na 9201 korun.

Situaci neustály ani akcie energetické firmy ČEZ a klesly o 0,62 procenta na 822,5 koruny. Akcie ČEZ vstoupí do konce října na varšavskou burzu, což je podpůrná zpráva. "Bylo by to jistě pozitivní pro kurz, protože by byl usnadněn přístup penzijních fondů a dalších institucionálních polských investorů, a tím by se jistě zvýšila poptávka a likvidita," vysvětlil Tomáš Machalický z firmy Cyrrus.

Petrochemický holding Unipetrol si pohoršil o 0,64 procenta na 201,5 koruny. Představenstvo Unipetrolu svolalo na 29. září mimořádnou valnou hromadu. O její svolání požádal menšinový akcionář, společnost Goldenfrazil Limited, který chce dosáhnout větší informační otevřenosti Unipetrolu.

Analytik společnosti Atlantik FT Jan Schiesser považoval požadavky Goldenfrazil Limited za legitimní, protože informační politika Unipetrolu zaostává za emitenty nejlepších akcií na burze. Celkové obchody s akciemi se zvýšily nad 2,8 miliardy korun z minulých 2,25 miliardy korun, ale zůstaly pod letošním průměrem.

Celkový objem obchodů: 6,655 miliardy Kč

- akcie 2,844 miliardy Kč

- dluhopisy 3,811 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK