Americké akcie dopoledne klesly kvůli obavám z inflace a úroků

07.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. září (ČTK) - Americké akcie dopoledne klesaly kvůli přetrvávajícím obavám trhu z vysoké inflace ve světě. Náladu na trhu poznamenaly i náznaky horšící se situace na trhu s bydlením od několika firem, které staví rodinné domy.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o 0,3 procenta na 11.370,7 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v tu dobu, tedy v 18:00 hodin SELČ, snížil o nepatrných 0,04 procenta na 2167 bodů.

Ve středu akcie také oslabovaly a Nasdaq vykázal nejprudší pokles za sedm týdnů. Investoři prodávali akcie proto, že by rostoucí mzdová inflace mohla přimět americkou centrální banku zvýšit opět úrokové sazby.

"Jsou tu opět obavy z úrokových sazeb, když byly pracovní náklady včera vyšší, než se očekávalo," řekl manažer společnosti Themis Trading. "Jakmile je tu něco výrazného u inflace, hned tu zazní 'prodávat'," dodal.

Akcie šly dolů po pravidelné týdenní zprávě o vývoji na trhu práce. Počet nových žádostí o podporu klesl minulý týden o 9000, což bylo výrazně více, než ekonomové čekali. Údaj tak klesl nejníže za více než měsíc, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK