Právo: ČSSD požaduje zachovat v rozpočtu růst platů a důchodů

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Pokud v rozpočtu Topolánkovy vlády nebudou prostředky na růst platů minimálně o pět procent, důchody se nezvýší v průměru o 500 korun a schodek převýší 100 miliard, ČSSD rozpočet ve Sněmovně nepodpoří. Napsalo to dnešní Právo s tím, že rozpočet musí poslanci dostat do konce září.

ČSSD vyzývá ODS k co nejrychlejšímu zahájení o konečné podobě rozpočtu. Lidový dům chce znát rozpočtový rámec ještě dříve, než se o rozpočtu začne poprvé hlasovat. ODS však namítá, že nejdříve musí zjistit, co vlastně je pravda a fikce v příjmech a výdajích, co se dá ufinancovat a jaké zdroje jsou uznatelné Evropskou unií.

Mezi další požadavky ČSSD patří, aby z rozpočtu nevypadly prostředky na spolufinancování projektů ze zdrojů EU, pokračování reformy vysokých škol a protipovodňových opatření. Deficit by měl zůstat pod čtyřmi procenty HDP. Dále ČSSD požaduje, aby se udržely výdaje na financování dopravy a bytové výstavby ve fondech dopravy a bydlení.

Pokud rozpočet nebude ve třech čteních schválen do konce prosince, což je možné, hrozí zemi rozpočtové provizorium. Schválení rozpočtu je ale v zájmu celé země. ČSSD je proto připravena podpořit rychlé přijetí tří novel zákona, které umožní v roce 2007 snížit výdaje a zvýšit příjmy. Jde o zvýšení spotřební daně z cigaret, o doložení platnosti zákona o státní službě a o změnu zákona o nemocenské.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK