Inflace v srpnu vzrostla na 3,1 procenta

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v srpnu zrychlilo na 3,1 procenta z červencových 2,9 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Rostly především ceny rekreačních pobytů, léků a telekomunikačních služeb. Většina analytiků očekávala inflaci do tří procent. Proti červenci ceny vzrostly o 0,2 procenta.

Ceny léčiv v srpnu vzrostly meziročně o 7,8 procenta, ceny veřejných telekomunikačních služeb pak stouply meziročně o 2,7 procenta. Mírně zrychlil i meziroční růst cen potravin a nealkoholických nápojů v důsledku zvýšení cen pečiva o 13,7 procenta. Ceny chleba stouply o 20,1 procenta a ceny běžného pečiva o 29,3 procenta. Nižší než loni byly zejména ceny drůbeže, jižního ovoce, čokolády, kávy nebo čaje.

Na meziroční růst cen měly nadále rozhodující vliv změny cen bydlení a energií. Ceny zemního plynu byly vyšší o 24,6 procenta, elektřiny o devět procent a tepla o 12,1 procenta.

Na snižování cenové hladiny působil podobně jako v minulých měsících zejména pokles cen odívání a obuvi, bytového vybavení a zařízení domácností.

Ceny zboží podle statistiků úhrnem vzrostly o 2,9 procenta a ceny služeb o 3,6 procenta.

Meziměsíčně způsobilo růst cen již tradičně v tomto období zvýšení cen rekrací, což se projevilo i v meziročním cenovém růstu. Ve srovnání s červencem vzrostly ceny zahraničních dovolených o 10,3 procenta. Rostly i ceny léků, a to o 3,9 procenta. V dopravě vzrostly ceny pohonných hmot o 0,7 procenta.

Opačný vliv měl pokles cen potravin a nealkoholických nápojů, který byl částečně důsledkem snížení cen čokolády, kávy, čaje a dalších vybraných potravin vlivem jejich přeřazení do snížené pětiprocentní sazby DPH.

"Dopad této změny na meziměsíční úhrnný přírůstek spotřebitelských cen v srpnu představoval podle orientačního propočtu snížení o 0,16 procentního bodu," uvedl ČSÚ.

Ve srovnání s červencem byly nižší ceny brambor o 10,9 procenta, ovšem v meziročním srovnání brambory v srpnu výrazně zdražily.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v srpnu 2,7 procenta, tedy o 0,1 procentního bodu více než v červenci 2006.

Ve srovnání s Evropskou unií je inflace v ČR nadprůměrná. Ve 25 členských zemích byla podle předběžných údajů v červenci inflace stejná jako v předcházejících dvou měsících, a to 2,4 procenta. Nejrychleji rostly ceny v Lotyšsku o 6,9 procenta, naopak nejméně v Polsku a Finsku o 1,4 procenta. Na Slovensku zrychlil cenový růst v červenci na pět procent ze 4,5 procenta v červnu, v Německu pak na 2,1 procenta z dvou procent v červnu.

Bleskový odhad meziročního růstu harmonizovaného indexu spotřebitelských cen pro eurozónu podle Eurostatu za srpen 2006 je 2,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK